I gårdagens NSD berättade kulstörerskan Helena Engman att hon kände sig sviken av förbundet. Hennes största sponsor sa upp kontraktet med henne i vintras och Engman - som gjorde sin bästa säsong i karriären i fjol - menade att det var en direkt konsekvens av att förbundet låtit kastgrenarna komma i andra hand.
- Det är skillnad på grenar och grenar. Vissa får hur mycket uppmärksamhet som helst, sa Engman då.
Men i dag får Engman mothugg - från Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar. En gång i tiden var Zalar själv stavhoppare i världsklass och på senare år har han även arbetat som tränare för bland annat Patrik Klüft.
- Problemet är ju att marknaden bestämmer. Det finns ingen jämställdhetsplan inom friidrotten, i internationell friidrott så har ju Usain Bolt mycket mer betalt än de bästa kulstötarna, säger Zalar, som tycker att kritiken mot förbundet är orättvis.
"Tar ett breddansvar"
- Jag är inte den som står först i kön för att försvara förbundet, det finns mycket att klaga på där. Men förbundet - och klubbarna - är de enda som tar ett breddansvar i det här landet. Det är ju bara de som satsar på de "mindre attraktiva" grenarna.
Skulle man kunna göra mer för att profilera kastarna från förbundshåll?
- Jag tror man måste ha klart för sig att förbundet inte skapar idrottsmän. Påstår man det så är man ute och reser. Det är lätt att slå uppåt där, men frågan är vad de ska satsa på? Det är många som ska vara med och dela på pengarna.
Förbundet är en aktör. En annan är Sveriges olympiska kommitté, SOK, som delar ut stora pengar till toppidrotten. Det är, enligt Zalar, den enklaste - men också den svåraste - vägen till tryggad ekonomi.
- Om man är väldigt krass så kan man säga att det är enkelt: Bli så bra att du får SOK-stöd. Svenska olympiska kommittén får ofta ta mycket skit, men de tar ett stort ansvar för elitidrotten med sina talanggrupper. Fast där är det hårda kriterier för att få komma med, säger Miro Zalar.
För att komma med i SOK:s topp- och talangprogram krävs resultat som gör att man kan tävla om de första åtta platserna i OS. Där är inte Helena Engman med.
- De bedömer väl att hon inte har potentialen för att kunna vara med och kriga om topp-placeringarna. Och då kommer vi tillbaka till marknaden, säger Zalar.
"Förknippas hellre med Kallur"
Hur menar du?
- Jag jobbar i ett hockeylag här i Karlskrona. Vi har ett jäkla publikunderlag, men vi kan ju ändå inte gå ut och klaga för att Volvo inte sponsrar oss.
Hon menar ju att förbundet väljer att profilera andra idrottare mer...
- Ja, men sponsorerna väljer ju vem som ska representera dem. Om jag ska satsa pengar i friidrotten så förknippas jag hellre med Sanna Kallur än med Helena. Så enkelt är det - utan att på något sätt förringa Helenas insatser. Money talks.