Ett klassbyte som gav mersmak för Alalehto

Julia Alalehto fick ingen motståndare i sin egen klass vid Lulebo Cup. I stället ställdes 15-åringen mot en tre kilo tyngre seniorbrottare. Och tog poäng.- Det hade inte varit lika roligt att bara åka på ett fall, säger hon och ler brett.

Nor Alis tävlingsdebut för BK Snar slutade med tre raka segrar - här mot Kirunas Alehan Guseinov.

Nor Alis tävlingsdebut för BK Snar slutade med tre raka segrar - här mot Kirunas Alehan Guseinov.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

LULEÅ2011-02-07 06:00

Hemmabrottaren som normalt går i kvinnor ungdom, 56 kilo, hade nog inte väntat sig det utfallet av Lulebo Cup. Men för att alls få brottas var det bara att hoppa in i en extramatch. Där stod internationellt meriterade finländskan Tiina Vainionpää, normalt i kvinnor 59 kilo, för motståndet. Alalehto hade med andra ord ett rejält underläge i rutin och ålder - och dessutom i vikt.

- Hon är ju mycket äldre, tyngre och erfarnare än jag. Ändå kändes det som att jag var med i matchen, säger Julia som visserligen förlorade - men ändå klarade tiden ut.

Bara det en liten bragd. Och så en poäng på det, när hon gick bakom och fick till ett ryggrepp i mitten av första perioden. Alalehto kommer knappt ihåg ögonblicket själv, funderar och säger till slut:

- Det kändes som att jag kontrade bra när hon dök.

- Det hade varit en annan sak om jag brottats sämre och bara åkt på ett fall direkt, medger hon.

Men tävlingsåret ska förstås gärna bjuda officiella resultat också. Till höjdpunkterna hör landslagsuttagningarna vid Klippan Lady Open i mars och USM i Boden i april. Alalehto råkar ha fjärdeplatser som bäst i både SM och NM så medaljsuget finns där...

- Jag satsar på medalj, ja, fast jag går ju i tyngre klasser nu.

Finländska brottare segrade i kvinnor 72/78 samt seniorklassen 96/120 kilo. I seniorernas 60- och 74-kilosklasser gick segrarna till BK Snars Alishk Manbetov och Nor Ali, den senare bara veckogammal i klubben. Snar vann därmed också klubbkampen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om