Ett års jobb är till ända för Bennitz

400 orienterare.Under tre dagar.Helgens tävlingar i Luleå är det största arrangemanget i Norrbotten på nästan 20 år.- Det märks att det här är något mer än bara en lokal tävling, säger tävlingsledaren Anders Bennitz.

LULEÅ2010-06-11 06:00
Det har gått drygt ett år sedan det blev klart att de tre orienteringsklubbarna från Luleå fått uppdraget att anordna den sjunde deltävlingen av orienteringens elitserie.
Sedan dess har Bergnäsets AIK, Gammelstads IF och OK Renen arbetat med olika förberedelser.
Anders Bennitz från OK Renen är en av tävlingsledarna. Och han börjar känna av att det är nära till start.
- Vi har jobbat i över ett år med arrangemanget. Det är många pusselbitar som ska ros i land. Det är inte så enkelt att arrangera det här. Mycket av grejerna som ska fixas ligger ju dåligt till, ute i skogen. Det är bara ideella krafter som ligger bakom. Det har varit mycket jobb, men jag tror att det kommer vara värt det i slutändan, säger Bennitz.
Får känna på bra motstånd
Förutom elitseriens tre deltävlöingar kommer alla vanliga klasser också avgöras under veckoslutet.
Det innebär att 150 elitlöpare kommer dela skog, områden och gemenskap med drygt 250 mer lokala förmågor.
Och just det är en av anledningarna till att Luleåklubbarna sökte arrangemanget.
Anders Bennitz förklarar att den största utvecklingen och moderniseringen av sporten sker längre söderut, bland annat med ny teknik som exempelvis GPS.
- Nu kan vi visa våra orienterare här uppe vad som finns. Dessutom är det kul för våra löpare att få vara med i samma tävling som flera av våra landslagslöpare, säger Bennitz.
Att det dessutom är tre tävlingsdagar var en annan förutsättning för att klubbarna tog sig an uppgiften.
- Förbundet fastnade för vårt koncept. Men det krävdes ju att vi fick tre tävlingar på en och samma gång. Hade vi bara fått en tävling hade många av orienterarna kanske inte tyckt att det var värt att åka hit för bara en tävling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om