En liga som slåss för sin överlevnad

Finanskris, slopad artistskatt och klubbar som brottas med stora ekonomiska problem.Det är bilden av den svenska basketligan i dag.- Alla klubbar kan inte sikta på SM-guld - vissa måste inse sin begränsning, säger svenska basketbollförbundets generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy.

Foto: GUNNAR LUNDMARK / SVD / SCANPIX

LULEÅ2009-04-30 06:00
Finanskrisen i världen slår hårt på alla plan och ingen lämnas oberörd. Företag tvingas sparka anställda och idrotten står förstås inte fri från den gigantiska globala krisen.
Och en av de sporter Sverige som just nu drabbas allra värst är basketen..
Sporten är liten i Sverige, basketligaklubbarna är ekonomiskt bräckliga och intäkterna få. Något som också kommer få stor effekt är slopandet av artistskatten som det väntas ta beslut om inom en snar framtid.
Helsningborg drog sig ur
Från årsskiftet kommer de svenska idrottsklubbarna att tvingas betala sociala avgifter för sina importspelare vilket kommer kännas av rejält för många basketföreningar där utländska spelare fyller en stor del av spelartrupperna.
Ett klubb som redan tagit konsekvenserna är Helsingborg som tagit beslutet att lämna ligan och därmed minskar antalet till tio kommande säsong. Men det kan lika gärna bli fler som måste ta samma smärtsamma beslut under sommaren.
- Smärtgränsen går någonstans vid tio klubbar för att upprätthålla den sportsliga kvalitén. Men samtidigt kan vi inte sänka kraven på de svenska klubbarna och plocka in dem i ligan bara för att vi vill ha elva eller tolv lag. Då har vi ingen trovärdighet längre, säger Lena Wallin-Kantzy.
Helsvenskt nästa säsong?
NSD har gjort en rundringning till alla klubbar i den svenska basketligan och det ger en tydlig bild av vad som väntar kommande säsong. Det handlar om att jaga kostnader, skära i spelarnas löner och sänka de sportsliga målen. En handfull klubbar går redan i dag ut och deklarerar helsvenska lågbudgetsatsningar till hösten.
Något som generalsekreterare Wallin-Kantzy inte tycker enbart är av ondo.
- Det finns många duktiga unga svenska spelare i Sverige och på sikt kan förstås svensk basket må bra av att ge dem chansen att utvecklas, säger hon.
Men elitidrott är också underhållning och risken är väl att basketligans kvalité försämras?
- Så kan det vara på kort sikt. Men vi kan kanske inte ha tolv svenska lag som siktar på guld - vissa måste inse sin begränsning. Visst kan balansgången vara svår för många - att båda ha höga sportsliga mål och satsa på utveckling.
"Tufft för många"
Hur mår egentligen den svenska basketligan i dag?
- Visst är det tufft för många. En del klubbar måste kanske ändra strategi och ha andra målbilder än vinna guld. Till exempel spelarutveckling och jobba på att utbilda duktiga ledare.
Artistskatten slopas med stor sannolikhet vid årsskiftet - vad kommer det att innebära?
- Antagligen färre importspelare. Och de importer klubbarna satsar på kommer vara av högre kvalité. Spelare som man vet fungerar, passar in i laget och klubben. Tycker en spelare som Sundsvall Alex Wesby är ett bra exempel på det, säger Wallin-Kantzy.
Vad tycker du om att artistskatten ska slopas?
- Rent generellt är jag emot regler och förbud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om