En kamp mot utanförskap

Landets första genomgående studie kring utanförskap inom idrotten. Det är målet bakom Sisu Idrottsutbildarnas projekt som pågått sedan ett halvår tillbaka. En förstudie kring utanförskapsfrågor är genomförd och projektledaren Anders Sandle siktar nu på ett treårigt projekt kring dessa frågor. - Idrotten är fostrande och en bra inkörsport i samhället, säger Anders Sandle.

Anders Sandle är projektledare för en stor studie som genomförts                                   under året. Studien handlar om utanförskap inom idrotten.

Anders Sandle är projektledare för en stor studie som genomförts under året. Studien handlar om utanförskap inom idrotten.

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2009-07-25 06:00
Tillsammans med sin kollega Helena Lindvall har Sandle fungerat som projektledare för Sisu Idrottsutbildarnas förstudie kring utanförskapsfrågor.
Studien har genomförts genom att en enkät med 200 frågor skickats ut till anställda hos idrottsföreningar och länets alla fritidsförvaltningar. Frågorna har handlat om de sex diskrimineringsgrunderna, om man upplever problem kring dessa och hur man jobbar rent preventivt.
- Överlag ser det väldigt positivt ut och föreningarna vill ta emot många. Det är kring tro och etnicitet som det behövs mest hjälp, säger projektledaren Anders Sandle.
Fått bidrag från EU
Han nämner basverksamheten som ett gott exempel men på i styrelserummen ser det annorlunda ut.
- När det kommer upp till styrelsebitar så är det som att det fasas ut och det är svenska män på chefsposterna. Kanske är det på grund av osäkerhet att man inte kan språket så bra eller skriva ordentligt, men där har vi de största hindren, säger Anders Sandle.
- Klubbarna har ofta en policy kring detta men jobbar på olika sätt. Därför är det viktigt att skapa tillgänglighet för att slussa in människor i idrotten. Luleå SK är ett bra exempel på detta, fortsätter han.
En halv miljon har det kostat och finansierats med EU-medel från Europeiska socialfonden. Hittills har han och Helena Lindvall varit heltidsanställda för projektets förstudie sedan början början av januari. Man har besökt Norrbottens alla 14 kommuner.
- Tanken är att jobba ihop ett nätverk utbildningar och kontakter som ska vara självgående, säger Anders Sandle.
Märker du någon skillnad mellan kommunerna och hur de jobbar?
- Tar man en fråga som homosexualitet så är det mer vanligt inom kustkommunerna. Det finns ett mörkertal i inlandet där det kanske är mer machokultur, säger Anders Sandle.
En inkörsport till samhället
- Det finns en viss jargong inom omklädningsrum kring homosexualitet. Det kanske inte är så lätt för Pelle som är 19 år att komma ut som homosexuell då medan inom damfotbollen är det mer öppet. Idrotten är mer konservativ men har blivit mer öppen, säger han.
Tornedalskommunerna har laestadianer som inte kan idrotta under söndagar och Haparanda som ligger nära Finland kan ha språkliga svårigheter. Därför har enkäteten i dessa områden genomförts på finska för att underlätta för deltagarna. Anders Sandle nämner också Jokkmokks SK som har ett fotbollslag med elva nationaliteter och talar språk.
- Utanförskap kan handla om tillgänglighet. Kollar man på invandrargrupper kan det finnas svårigheter för flickor och kvinnor att delta på idrottslektioner i badhus för att religionen inte tillåter det. De sitter bredvid isället för att delta och nu har vissa kommuner köpt in heltäckande burkinis så att alla kan delta, säger Anders Sandle.
Västerbottens Idrottsförbund har tidigare undersökt jämställdheten inom idrottsrörelsen men någon genomgående studie som belyser alla sex diskrimineringsgrunder har aldrig genomförts förut.
- Idrotten är fostrande och en bra inkörsport i samhället.
Det är i för tillfället inte klart kring hur långt projektet blir, men Anders Sandle hoppas på ett treårigt sådant.
- Vi har inte skickat in ansökan än men förhoppningsvis blir det ett treårigt projekt. Sen vad det kommer att kosta beror på längden och hur många som anställs, säger Anders Sandle.
Länets föreningar är enligt honom positiva till projektet.
- Ska man summera det så är föreningarna positivt inställda. Därför vill vi skapa möjligheter och en plattform då det ofta är idella krafter inom föreningar eftersom få har råd att heltidsanställa folk.
Fakta/Sandles studie
Sisu Idrottsutbildarna är idrottens studie- och utbildningsorganisation och jobbar med idrottens behov av utveckling. Sisu finns i 21 distrikt i landet och man startade sin verksamhet 1985.

I Sandles stuide var sex diskrimineringsgrunder med i formuläret.
1. Kön
2. Ålder
3. Sexuell läggning
4. Etnicitet
5. Trosuppfattning
6. Funktionshinder
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om