Doldis spänner bågen

Medan inhemska toppskyttar tvekar att ta inrikesplanet till Luleå vallfärdar grannländernas skyttar till Genesis Golden Arrow i Arcushallen.Och en av våra utlandssvenska bågskyttedoldisar, som glatt flyger från Skottland för att delta.- Det är klart man tar chansen att skjuta inomhus den här årstiden, säger Jenny Jeppson.

Jenny Jeppson, här med tränaren Alistair Whittingham, toppar skotska och brittiska mästerskap men är en doldis inom svenskt bågskytte.

Jenny Jeppson, här med tränaren Alistair Whittingham, toppar skotska och brittiska mästerskap men är en doldis inom svenskt bågskytte.

Foto: Martin Thelénius

LULEÅ2010-04-06 06:00
Ett av bågskyttets stora problem är vinterträningen. Utrymmeskravet med banor på 70 till 90 meter gör att det krävs hallar av Arcus storlek och då blir det dels en fråga om tillgång, dels en fråga om kostnader. Faktorer som snabbt gjort Luleå Bågskytteklubbs stora tävling populär - i år växer man ytterligare lite, till 98 deltagare - och som lockar långväga skyttar. Utomhusskytte är inte så enkelt ens om man som Jeppson kommer från Lund.
- Nej, där blåser det ju i stället under vintern. Det blir omöjligt att skjuta en rund grupp, menar hon.
Började sent
Men Jeppson har aldrig skjutit för svensk klubb. Hon började i stället efter flytten till Skottland och Edinburgh för sex år sedan.
- Åkte för att studera och hade väl egentligen tänkt mig vattenpolo eller något sådant. Men skytteklubben var trevligare, förklarar hon och på den vägen är det, fast i dag tillsammans med doktorandtjänst.
Det gick så bra att hon numer tillsammans med två andra skyttar vid universitetet har tillgång till en anställd elittränare, Alistair Whittingham som också är med i Luleå. På meritlistan finns ett knippe SM-medaljer med guld inomhus 2009 som bäst.
- Jag brukar komma åtminstone trea, skrattar hon.
Fotbollen snor hallarna...
Dessutom har svenskan gjort rent hus i Skottland (!). Flerfaldig inomhusmästarinna, senast 2008, och snubblande nära också i hela brittiska mästerskapet.
- Kvalat etta en gång och kommit tvåa "några" gånger, summerar Jeppson som dessutom klev över en skön personlig tröskel i slutet av 2009 när hon sköt 1306 poäng.
- Jag hade skjutit 1280 i sex tävlingar och hade det på känn. För en recurvebåge är det väl rätt hyfsat...
Och speciellt, för någon som aldrig skjutit en juniortävling i hemlandet. Närmast på erövringslistan står en EM-medalj. Chansen kommer förhoppningsvis i Italien i maj.
- Dit hon borde bli uttagen, konstaterar tränare Whittingham som likt Jeppson är lyrisk över möjligheten att skjuta inomhus.
- Visst finns det någon stor hall hos oss också. Men de används b-a-r-a för fotboll, säger han och himlar med ögonen.
Luleåtävlingen är inte direktmeriterande men ett bra resultat skadar förstås aldrig.
- Satsar mer på att få in tekniken inför EM än på placeringar. Men stämmer allt går det långt, avslutar Jeppson som blev tvåa senast.
För länets del gäller precis som i fjol två favoriter: Tommy Flink i recurveklassen och Harri Forsberg i compound. Men de utmanas hårdare än vanligt då finska landslaget använder Luleåtävlingen för sin EM-uttagning. Och i Flinks klass lurar åter tunga namnet Göran Bjerendahl, Lindome, fjolårets överman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om