Det osynliga dilemmat
Han var bänknötaren som aldrig blev förstavalet.Nu berättar Erik Granqvist om anledningen.- Allt bortanför tio meter såg jag otroligt dåligt, säger Granqvist till NSD.
Erik Granqvist, här tillsammans med målvakten Jonas Gustavsson, led av ett synfel under hela sin aktiva karriär.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
I sitt arbete för elitserieklubben Färjestad har han plockat fram ett flertal stormålvakter som så småningom blivit framgångsrika NHL-exporter.
Men den egna spelarkarriären var långt ifrån lika framgångsrik.
Granqvist kom till Luleå från Boden under sent 80-tal och spenderade stor del av sin tid på bänken.
Att förpassa den finske fantomen till avbytarbåset hade varit svårt för vem som helst - Myllys hade karriärens bästa år under sin tid i Luleå - men för Granqvist var det omöjligt.
Ville inte ha glasögon
Under hela sin karriär drogs han nämligen med ett okänt synfel som gjorde att han inte kunde se pucken på längre avstånd.
Problemen började redan på lågstadiet - men då stod inte ett par glasögon högst upp på unge herr Granqvists önskelista.
- Jag lärde mig de två nedersta raderna på optikerns tavla utantill, så att jag kunde rabbla de fram- och baklänges. Då slapp jag ju glasögonen och var väldigt nöjd med mig själv, berättar Granqvist.
Först när han skulle mönstra för värnplikten upptäcktes synfelet igen och rekryt Granqvist skickades till en optiker.
- Men då sa läkaren att det inte gick att göra något åt det, att det var för svårt att åtgärda.
Granqvist fick istället dras med synfelet och försöka bli elitmålvakt trots det. Men till slut gick det inte längre.
- Var pucken inom sex meter så var det inga problem, men allt bortanför tio meter såg jag otroligt dåligt. Jag stod alltid och hoppades på att ingen skulle skjuta långskott, det small ofta i masken när motståndarna sköt bortanför blålinjen.
Ett nytt besök hos optikern gav dock inget nytt hopp. Än en gång ansågs synfelet vara för krångligt för att kunna åtgärdas.
Men till slut, när den aktiva karriären var över, fick Erik Granqvist hjälp.
- Jag kände att jag började bli vindögd. Ögat som jag hade synfel på slutade nästan att vara verksamt, det var bara det andra som jobbade. I det läget sökte jag upp en optiker i Ängelholm som sa att mitt brytningsfel bara skulle bli värre och skulle ha åtgärdats redan när jag var liten.
FBK:s målvakter syntestas
Som en konsekvens av Granqvists egna erfarenheter har han nu infört nya rutiner i Färjestad.
- Mina målvakter i Färjestad måste alltid testa synen innan vi går på is, vi tar in en optiker som får testa dem. Det är en bra grej att göra varje säsong, en osäkerhetsfaktor som är lätt att utesluta.
Hur vanligt är det att det finns oupptäckta synfel?
- Det är ganska vanligt. Från år till år kan det förändras, det är en rutin vi har ifall det har skett en förändring.
Hur viktigt tycker du att det här är för målvakter i dag?
- Som målvakt är man enormt beroende av att båda ögonen fungerar tillsammans. Det är så mycket avståndsbedömningar på väldigt kort tid att det blir omöjligt att bedöma var pucken är. Helt plötsligt dyker den bara upp.
Vad vill du ge för råd till målvakter som faktiskt har synfel men får samma bemötande som du fick?
- Det viktiga är att man inte ger sig, jag skulle ha åkt till USA och opererat med laser om det hade krävts. Ska du ha en chans att hänga med i en av världens snabbaste sporter så måste du ha perfekt syn. Jag önskar att jag hade stått på mig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!