"Det känns som diskriminering"

Fyra gånger har Notvikens IK sökt arrangemanget av Lunarstorm cup.Fyra gånger har de fått avslag.Istället har klubben fått lägga ut över 100 000 kronor.- Det känns som att vi blir diskriminerade, säger Mats Olausson.

Foto:

LULEÅ2008-11-13 06:00
Lunarstorm Cup är innebandyturneringen där Sveriges bästa lag i åldrarna 13-15 år är med och gör upp.
Notvikens IK hör till de lagen. I fjol tog de sig hela vägen fram till slutspelet. Ett slutspel som spelades i Falun, ungefär 90 mil ifrån Luleå.
För att ta sig dit fick tjejerna först åka till Örnsköldsvik (40 mil från Luleå), och därefter till Väddö (95 mil).
Nu är det snart dags för tjejerna att ta sig till slutspel igen. Nästa vecka åker laget till Mora (som även arrangerade steg 1) för att spela steg 2 i årets upplaga av turneringen, en resa på ungefär 180 mil tur och retur.
Totalt har deltagandet i Lunarstorm Cup (nästa helgs resa inräknad) kostat cirka 130 000 kronor för den lilla föreningen.
Nu är ledarna i klubben trötta på att hela tiden åsidosättas från Svenska Innebandyförbundet.
- Det känns självklart lite orättvist, säger lagets tränare Mats Olausson.
- Det är ju både en ekonomisk och sportslig fördel att aldrig få förmånen att spela hemma. Sedan får vi ju aldrig visa upp oss här hemma, att vi klarar av att spela på den här nivån. Tjejerna skulle ju kunna bli förebilder för ännu yngre tjejer här uppe.
Vad har ni fått för motiveringen till att ni blir nobbade hela tiden?
- Förbundet har aldrig haft någon kontakt med oss och försökt förklara. Men när vi har tryckt på och försökt få en förklaring har de sagt att det som avgör var det ska spelas är reselängden, men mig veterligen är det lika långt för oss att åka till södra Sverige som det är för dem att åka hit.
Mats Olausson får stöd i sin kritik av Mats-Ola Sahlström, vice ordförande i Norrbottens Innebandyförbund.
- Det var samma sak för några år sedan när vi i K4 sökte arrangemanget tre år i rad, säger han, och fortsätter:
- De tycker att det är för långt att åka hit. Men när vi sökte arrangemanget till Arvidsjaur hade vi till och med samordnat så att tre lag skulle kunna dela på en buss. Dessutom skulle de kunna sova, äta och spela på samma ställe. Men det hjälpte inte.
Ännu en långresa för tjejerna
Sahlström sitter dessutom i Svenska Innebandyförbundets tävlingskongress.
- Jag har poängterat att vi tycker att det är oerhört dåligt, och jag har tagit upp det på tävlingskonferensen. Men det har inte hjälpt.
Mats Olausson fortsätter:
- Man visar ingen vilja att bredda innebandyn. Inom basketen och handboll kan man ha stora sammandrag med ungdomscuper här uppe, då borde man ju kunna ha det i innebandy också.
Redan nästa helg är det alltså dags att åter sätta sig i bussen för en lång bussresa.
- Vi förstår att man inte kan ändra beslutet nu. Men jag hoppas att diskussionen kan komma upp, och att det blir någon sorts förändring.
Inga svar från förbundet
NSD har under två dagar sökt såväl Anders Mörk, tävlingskonsulent på Svenska Innebandyförbundet och den som ansvarar för vilka som ska få arrangemangen, och Anwar Samuelsson, tävlingschef på Svenska Innebandyförbundet.
Ingen av dem har gått att nå, och på Svenska Innebandyförbundets kansli vägrade de att lämna ut annat än deras kontorstelefoner, där ingen av dem svarade.
Enligt Mats Olausson har Anders Mörk inte heller varit speciellt tillgänglig när representanter för Notvikens IK har velat tala med dem, utan endast gett korta svar via e-post.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om