"Det är vi som ska producera"

Det blev en drömstart för Luleå Hockey i slutspelet.Och det blev en drömstart för lagets stjärnor.För när Luleå vann den första kvartsfinalen mot AIK med 6-3 var det nyckelspelarna som visade vägen.- Det är ju vi ska producera framåt, säger Johan Harju, som svarade för ett mål en assist.

Stjärnorna visade vägen. När Luleå vann den första kvartsfinalen mot AIK var det              lagets två främsta kedjor som låg bakom allt i målväg. Johan Harju, som gjorde ett mål och en assist, jublar efter Chris Abbotts 1-1-mål..

Stjärnorna visade vägen. När Luleå vann den första kvartsfinalen mot AIK var det lagets två främsta kedjor som låg bakom allt i målväg. Johan Harju, som gjorde ett mål och en assist, jublar efter Chris Abbotts 1-1-mål..

Foto: Bengt-Ake Persson

LULEÅ2012-03-12 06:00

Statistiken efter den första kvartsfinalmatchen talar sitt tydliga språk.

Det var Luleå Hockeys två första kedjor som låg bakom det mesta i poängväg när Luleå vann den första kvartsfinalen hemma mot AIK med 6-3.

Kedjan med Johan Harju, Chris Abbott och Simon Hjalmarsson svarade för tre mål och tre målgivande passningar.

Andrakedjan med Niklas Olausson, Toni Koivisto och Sebastian Enterfeldt gjorde två mål och fyra assist.

- Det är viktigt. Det är ju vi ska producera framåt. Det är viktigt att visa vägen. Men samtidigt är det hela laget som måste fungera för att vi ska lyckas, säger Johan Harju, som själv har haft en ganska tung säsong i Luleå.

Tidigare under säsongen blev han bänkad och den senaste tiden har 25-åringen från Övertorneå varit omgiven av rykten som säger att han ska lämna Luleå.

Satte högsta fart från start
Därför var Harju förstås extra lättad över att han fick göra viktiga poäng.

För det var nar Luleå var i ledning med 3-2 i början av den sista perioden som Harju klev fram.

I spel i numerärt överläge avslutade Harju med en distinkt skott som betydde 4-2 - och att Luleå i praktiken avgjort den första kvartsfinalen.

- Vi spelar bra hela matchen igenom. Vi ger dem inte många lugna stunder. Så länge vi jobbar och skapar chanser får man utdelning, säger Harju.

Höll sig till planen
Rent offensivt gjorde Luleå, och framför allt lagets två ledande kedjor, en riktigt bra match.

Redan från start satte laget högsta fart och under de tio första minuterna skapade Luleå flera bra chanser mot Viktor Fast i AIK-målet.

- Men det var vår plan också, att spela med mycket energi och checka fast dem, förklarar Chris Abbott

Totalt sköt Luleå 39 skott mot Viktor Fasth i AIK-målet. Av dem svarade de två första kedjorna för 20.

Bara en av fyra
- Jag tycker att det fungerar bra idag. Vi gör en bra insats hela laget och "JG" (Johan Gustafsson) gör ett par bra räddningar som lyfter oss, menar Abbott, som också pekar på en annan styrka.

Den att laget lyckades vända underläge två gånger.

- Det är riktigt starkt av oss. Men vi höll oss lugna och hade tålamod. Vi har ju spelat en hel säsong utan att stressa upp oss om vi släpper in ett mål, säger Abbott.

Men trots segern bubblade det inte direkt av segerlycka i Luleås omklädningsrum.

- Det är viktigt att få en bra start, men vi måste ändå vinna fyra matcher för att gå vidare, säger Johan Harju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om