"Det är bara för åkarna att anpassa sig"
Distansloppen försvinner, sträckorna blir kortare och masstarterna tar över. En ny längdsäsong väntar och sporten fortsätter att revolutioneras.- Det är bara för åkarna att anpassa sig, säger förbundskaptenen Joakim Abrahamsson till NSD.
Och det är stora förändringar på gång.
Fler masstarter, färre distanslopp och kortare sträckor. Det är några av de nyheter vi kommer att få se den här säsongen.
- Det handlar väl om att göra loppen mer spännande för åskådarna, säger längdlandslagets förbundskapten Joakim Abrahamsson till NSD.
Annorlunda träning
Årets världscupprogram domineras av masstarter och skiathlon-lopp. Stora klungor och täta spurtstrider ska locka en större och bredare publik.
- Åkarna har börjat vänja sig vid masstarter nu, men visst måste man träna lite annorlunda. Det gäller bland annat att spetsa till sina spurter, åkarna måste anpassa sig, säger Abrahamsson.
En annan förändring är att varken herrarnas femmil eller damernas tremil syns till i programmet. Det är bara på VM i Oslo som de längre distanserna körs.
Dessutom blir sträckorna kortare i skiathlon. Herrarna kommer att köra 10+10 kilometer medan damerna kör 5+5. Det är en minskning med 10 respektive 5 kilometer.
Nya trenden snart i Sverige
Joakim Abrahamsson menar att den nya tidens längdåkning gynnar vissa - men hämmar andra.
- En del åkare kommer vi få se mycket av, till exempel Marcus Hellner, Petter Northug och Dario Cologna. De har så många egenskaper och är väldigt bra i klungor. Men för en sådan som Anders Södergren passar det kanske inte lika bra, säger han.
En ny trend är de minitourer som arrangeras med egna poängsystem - inspirerade av Tour de Ski.
Redan i år körs en tredagars skidtour i finska Kuusamo med en avslutande jaktstart.
Joakim Abrahmsson tippar att vi snart kommer att få se något liknande i Sverige och Norge.
- Det är inte alls omöjligt att det blir en längre tour i de nordiska länderna under de mästerskapsfria säsongerna. Världscupavslutningen kan till exempel avgöras under ett par veckor i både Sverige, Norge och kanske även Finland. Det är inget som är beslutat, men det lutar åt det hållet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!