Boxplay - där är "Burra" expert

Från näst sämst. Till femte bäst. Den vägen har Luleå Hockeys box play-spel gått i år. Anledningen? Anders Burström och gänget vill käka puck.

Foto:

LULEÅ2008-10-30 06:00
Statistik är svår att svära sig fri från.
Det vet de flesta.
En statistik som inte var rolig att titta på för Luleå Hockey förra säsongen var den angående spel i numerärt överläge.
I den spelformen var Luleå Hockey näst sämst av samtliga elitserielag, då de klarade 80.21 procent av sina box play utan att släppa in mål.
Endast nedflyttade Mora var sämre med 78.20 procent.
Nu ser det bättre ut. De ligger femma, med 14 insläppta mål på 81 box play, 82.72 procent.
Puckar till middag?
Anledningen till att det går bra? Laget gör det som står på tavlan: Käkar puck.
- Det handlar om att göra vad som krävs för att den inte ska gå i mål. Det är kanske att dra det till sin spets att man ska käka upp den. Men det är lite vad det låter som.
Och det tvekar du aldrig att göra?
- Nej, man tänker inte så mycket. Det handlar om att pucken ska vara borta från Matte (Modig) eller Gusten (Törnqvist), och då gör man det som krävs för att göra det.
I fjol var spelet i numerärt underläge alltså inte speciellt bra. Det var något statistiken bekräftade, och det var personerna inom laget medvetna om. Så här sa Luleås tränare Roger Rönnberg i NSD:s hockeybilaga inför säsongen.
- Ett stort problem som vi hade i fjol, det var att vi spelade minus i box play och power play. Vid LG Hockey Games, då låg vi på plus i spel fem mot fem. Så där var vi ganska bra, men vi hade ju stora problem i power play och box play.
Men i år det alltså bättre. Varför, kan man fråga sig?
Enligt Anders Burström, som tillsammans med Jonas Almtorp har varit outstanding i box play, handlar det mycket om stabilitet.
- För det första så har vi fått hålla ihop box play-paren ända sedan säsongen började, vi snackar mycket box play och vet hur den andra ska agera, så det är mycket timing och samarbete, att man gör rätt saker vid rätt tillfälle.
Inga taktiska förändringar
Tränaren Roger Rönnberg är inne på samma sak.
- Vi har inte ändrat på något taktiskt så, det är mer att spelarna - vad ska man säga - växt ihop på det sätt som vi vill att box play ska spelas. Nu görs det bra avvägningar av spelarna på banan. Det är den stora skillnaden tycker jag.
Den som kanske är bäst på att göra avvägningar - och käka puck - är Anders Burström. Han är så pass bra att NSD här intill listar honom som Luleå Hockeys tredje bästa box play-spelare någonsin.
När han får höra det blir han nästan generad.
- Det är bara att tacka och bocka.
Hör du hemma där?
- Det är omöjligt att bedöma sig själv. Men det är alltid kul att bli uppskattad.
- Men du får inte glömma bort att nämna de andra spelarna. Det är inte bara jag på isen. Alla gör ett grymt bra jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om