Bacon kunde inte rubba Stars

Stars avslutade U16-kvalhelgen med match mot fjolårsmästarna i Solna.Men inte ens toppat med Christy Bacon vid rodret kunde Stockholmslaget rubba ett hypertaggat hemmagäng.- Vi spelade riktigt, riktigt bra i dag, summerar en nöjd Allis Nyström efter överlägsna 56-34 och en solklar finalbiljett.

Maja Söderberg och hennes Luleå Stars utklassade fjolårsmästarna Solna med 56-34.

LULEÅ2009-03-16 06:00
Det var absolut inga överord efter att Stars verkligen överglänst Solna på samtliga punkter. Nyström stod själv för en bra portion av det tunga försvarsspelet på Mikaela Jangefalk och siffrorna säger det mesta: Solna fick inte komma fram med mycket.
- Försvaret är bra. Och så anfaller vi som ett lag, funderar Nyström som lär få lägga U16-spelet till meritlistan inför ansökan till Basketgymnasiet.
När det gäller anfallen hade Luleå precis det där trevliga sänket som aldrig verkar ta slut. Som när Jonna Wiklund avslutade första perioden med en trepoängare till 17-8 samtidigt med signalen.
Eller när hon upprepade exakt samma sak till 46-22 i tredje periodens sista sekund. Så var också tränaren Andreas Aldrin nöjd, särskilt som tjejerna efter den fina vändningen mot Södertälje på lördagen (underläge med sju i halvtid men till slut seger med 69-60) skaffat sig en närmast idiotsäker position inför matchen mot Solna. Genom att vinna skulle gästerna kunnat sätta sig på samma poäng som Södertälje och Stars - men hemmalagets poängskillnad var starkast redan innan matchen.
- Lite överraskad är jag nog, men allra mest av vår match mot Södertälje, säger Aldrin och poängterar särskilt vändningen genom omställningen till zon och trepoängsskyttet i den matchens tredje period. Eller som Allis Nyström uttrycker det:
- Vi gick ut och gjorde ett jäkligt bra jobb efter halvtid.
Bacon missar final four
Final four går i mitten av april. Dit får dock inte Christy Bacons Solna åka - och den förra Luleåforwarden verkar inte helt överraskad.
- Vårt lag är ett annat i år, vi har unga och orutinerade spelare som måste få jobba vidare med förbättring, säger hon och medger samtidigt Stars styrka.
- De var bra. Vi har inte mötts förut men visst hade jag hört talas om dem, avslutar hon.
För länets andra U16-gäng, Steelers, gick det inte lika bra. Laget fick en tuff start med match mot ett av Sveriges allra bästa 16-årslag, Uppsala. Det började trots allt bra men efter halvtidsledning med 30-28 fick man problem med hemmalagets Marcus Eriksson som sänkte i princip allt. Hemmalaget gick hela 16 poäng plus i tredje perioden och den chocken blev för mycket för Steelers som förlorade med 69-78.
Nästa match hade man Södertälje som man tidigare mött - och vunnit mot - i två jämna matcher. Men det här var tredje matchen gillt för motståndaren som istället körde över Steelers med 84-49 och därmed spelade söndagens match mot Solna inte längre någon roll. John Rosendahl som normalt coachar laget konstaterar:
"Hög högstanivå"
- Att vi är topp åtta i Sverige har vi redan bevisat. Med tanke på att vi förlorade med nio mot Sveriges bästa lag har vi också en väldigt hög högstanivå men jämnheten är problemet - matchen mot Södertälje var en mental kollaps.
I herrarnas U18-kval går BG vidare efter att ha vunnit samtliga sina tre matcher mot Södertälje, Helsingborg och hemmalaget Eos Lund.
Gladans damer i U15 hamnade däremot på tredje plats och under strecket efter segrar mot hemmalaget Norrköping och Bollstanäs men förlust mot Södertälje. BGs damer i U18 slutade också de trea efter seger mot Stockholmspolisen men förluster mot Södertälje och Järva - den senare med en poäng, 67-68.