Återkomsten

Är väntan på Lina Alainentalos comeback över nu?Bodenlöparen ställde efter lång frånvaro plötsligt upp i Vårlöpet - men håller en fortsatt nedtonad tävlingsplanering.- Får se hur jag gör under säsongen. Kanske blir det någon mer tävling, säger hon efter segern mot främsta utmanaren Elisabeth Clausén.

Lina Alainentalo, som vanligt med pappa Lars bredvid, gick om Elisabeth Clausén på andra varvet.

Lina Alainentalo, som vanligt med pappa Lars bredvid, gick om Elisabeth Clausén på andra varvet.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ2012-05-14 06:00

Alainentalo har haft en lång konvalescens och bara tävlat sporadiskt sedan senhösten 2009. Men under de två 4,4-kilometersvarven runt Porsön var det en pigg löpare som hängde på
Elisabeth Clausén i den bitvis starka vinden och till slut la i överväxeln inför spurten genom universitetskvarteren.

- Jag var först ut från start men
sedan drog Clausén genom nästan hela loppet. Det var lite taktiskt och ganska skönt i motvinden, erkänner segraren efter målgången på 33,18 minuter, tio sekunder före konkurrenten. Samtidigt understryker hon att träningsnivån fortfarande är måttlig.

- Alltså, jag är inte tränad så mycket för jag har haft så mycket skador. Så jag tar det här som träning, det är svårt att få sådant här tempo i ett vanligt pass.

Alainentalo fortsätter med ett skratt:

- Och så tycker jag det är kul att springa de här tävlingarna. Man känner igen trakten och springer inte vilse...

Funderar på Stadsmaran
Vårlöpet är det klassiska genrepet inför Stadsmaran men på den punkten ligger Lina Alainentalo - som för två veckor sedan sprang hem lag-brons och en individuell silvermedalj vid terräng-SM i Linköping - lågt.

- Jag hade funderingar men vet inte. Kanske, får se om det stämmer med träningen, säger hon och tillägger:

- Får se hur jag gör under säsongen. Jag hoppas få springa någon bantävling också, inte SM men kanske någon liten.

Till Stadsmaran kommer i alla fall Clausén. Men nu vågar hon inte uttala sig om segerchanserna.

- Det beror på vilka namn som är där, om Lina kommer...vi får se, säger hon sedan frustrationen över upploppsförlusten lagt sig.

Herrloppet blev också det en taktisk uppgörelse där Lulekamraternas Kenneth Boman länge drog en klunga bestående av Järlaorienteraren Petter Jönsson, Niilivaaras Matti Linna - och tävlingens dark horse, Zacke Toresson som senast spurtade ner Mikael Berg vid Porsörundan efter ett liknande disponerat lopp.

Älvsbygymnasisten Toresson verkar trivas med det upplägget. Efter ett drygt varv ryckte han till sig en ledning som höll in i mål på tiden 30,21, 24 sekunder före Jönsson med Linna precis i rygg. Men trots seger
i Luleås båda försäsongstävlingar tonar 18-åringen ner förväntningarna inför Stadsmaran.

- Nej, där tror jag inte jag har en chans - i alla fall inte i halvmaran. De andra blir bara duktigare ju längre det blir och för mig är det tvärtom. O-m jag ställer upp blir det i gymnasieutmaningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om