Återkomsten

I morgon gör IBK Luleå sin återkomst i innebandyns division I.
Det med ett mer rutinerat gäng samt nya styrkor både på och utanför planen.Frågan är hur långt det räcker.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ2012-09-29 06:00

Den stabila backen hör till spelarna som varit med både när det gått uppåt och, som för två år sedan, nedåt. Han om någon borde känna vad som krävs - och om IBK anno 2012-13 kommer att räcka i division I norra Norrland.

- Vi har fått in några nya spelare som alla håller bra klass plus att vi har stommen kvar sedan tidigare, säger han och nämner några namn.

- Edunger (Richard) på backen, Johan (Frostensson, också back), Solle (backen Soheil Khayatbashi) och så Tobbe (Lindstedt) då. Vi har tre kedjor som kan leverera.

Dessutom har truppen ett färskt ankare i Anton Karlsson, målvakten som kom in till vårsäsongens avslutning och gjorde en riktigt säker insats under uppflyttningsjakten. Karlsson, tidigare i Färjestaden/Kalmarsund. Därmed ser det bra ut i buren, där Karlsson förstärker tillsammans med tidigare målvakten John Stiglund. Någon uttalad försteväktare har man inte bestämt sig för.

Per Aronsson har fått rutinerat tillskott också vid sin sida. David Groth assisterar nu tillsammans med meriterade räven Stefan Fredriksson, välkänd tränare inom Luleås innebandykretsar.

- Så nu mixar vi åldrar både på och vid sidan av planen, säger alltid lika frispråkige Fredriksson och garvar rått.

Tillbaka - från Oslo
Till spelarna som kommit tillbaka hör Jesse Perttunen och Tobias Lindstedt. Båda har gjort en säsong i Osloklubben Vålerenga men ville tillbaka till Luleå när det åter vankades division I -spel.

Den 21-årige forwarden Lindstedt ska spetsa Luleås anfall. Det nya radarparet bakåt, Johan Bäcklund och Johan Frostensson, har han dock inte lyckats passera på träningarna - än. Ett bra betyg åt backarna.

- Men det kommer, säger Lindstedt och ler.

Bäcklund får alltså i höst en färsk försvarskollega i division I -meriterade Frostensson från Lönsboda, längst upp i nordöstra Skåne. Den nye backen kommer dessutom med en specialmerit i sina 193 cm.

- Men 90 kilo är för lite, hörs en tråkning från sidan. Frostensson.

Huvudtränaren Per Aronsson är åtminstone utåt lugnet själv inför den tunga derbypremiären mot Piteålaget Wibax.

- Det blir kul att få börja med derby direkt. Och att få veta var vi står, Wibax är ju bra, säger han.

Vad talar då i Aronssons ögon för att IBK Luleå ska klara division I -tempot den här gången?

- Dels har vi några riktigt bra nyförvärv, fysiska spelare med rutin från högre serier, och dels har vi blivit två år äldre sedan vi åkte ur ettan. Då hade vi unga spelare med juniorkroppar men nu börjar det bli seniorkroppar med lite mer muskler och jäklar anamma på träningar och match.

Målet: Aggressivitet
Publiken ska därmed kunna förvänta sig ett tuffare spel från IBKs sida.

- Vi hoppas bli mer aggressiva, framför allt i det defensiva spelet, att få mer press på bollhållare och mer fysik framför kassarna både framåt och bakåt.

Ett problem under nedflyttningssäsongen var bortamatcherna.

- Vi tog inte särskilt många poäng borta, det måste vi erkänna. Hemma är vi svårslagna men vi ska ta mer borta i år.

En hake med hemmamatcherna är dock att fördelen av Pontushallen, fortfarande mer av en ruin än en sporthall, uteblir.

- Nu spelar vi inte på parkettgolv första halvan av serien och förmodligen inte andra heller. Men vi brukar vara starka ändå, det är inte så lätt att komma till Luleå och ta tre poäng, konstaterar Aronsson.

Wibax gör i alla fall första försöket. I morgon klockan 17 smäller det i Hälsans Hus. Tränaren tippar efter ett ögonblicks betänketid:

- Det blir seger...6-4 till oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om