Åkesson bär arvet efter Aulander

1994 värvade Plannja en ung, lovande, svensk landslagsspelare från Ängelholm.Nio år, och fyra SM-guld, senare var Dennis Aulander en av stadens mest uppskattade idrottsprofiler Nu är arvet efter Aulander redo att föras vidare,25-årige Johan Åkesson har lämnat Skåne - för att ta nästa steg i karriären.

Foto:

LULEÅ2009-09-24 06:00
Egentligen är Johan Åkesson väldigt hemmakär.
I Ängelholm, med familjen och kompisarna, trivs han som bäst.
Och det har han alltid gjort.
Ändå säger 25-åringen att han gillar det nya livet - trots att det är 152 mil från den skånska myllan.
- Nu har jag i och för sig bara bott i Luleå i tre dagar, Men allting har fungerat riktigt bra. Det är väldigt proffsigt, ett skönt lag och bra spelare, säger Åkesson när NSD träffar honom dagarna före premiären.
Det har gått ett par månader sedan Plannja lyckades få Åkessons namnteckning på ett kontrakt.
Och det innebar samtidigt att en mer eller mindre sex år lång jakt på en av Sveriges bästa basketspelare var över.
Redan 2003 var Plannja med i dragkampen om centerns namnteckning.
Men då gick mästarklubben bet.
- Första gången var inte en tillräckligt bra spelare. Då fanns John (Rosendahl) och bra amerikaner i laget och det var långt till speltid. Och just då var det speltid jag behövde, förklarar Åkesson, som sedan dess har spelat i ett par andra ligaklubbar i Sverige och även hunnit prova på två utlandsäventyr i Österrike och Irak.
De två senaste säsongerna har Åkesson tillbringat på hemmaplan.
- Jag trivs väldigt bra hemma, och det är viktigt för mig och jag är stolt över det och att gå i min Rögletröja. Ska jag vara helt ärlig var det faktiskt bra för min egen del att Helsingborg gick i konkurs. Annars hade jag nog blivit kvar där. Nu är man istället i toppen i Sverige, inser han.
Och så blev det.
Helsingborg sålde ut spelarna, Åkesson avslutade fjolåret i 08 Stockholm, men valde att skriva på för Plannja i somras.
Och det mycket tack vare barndomsidolen från Ängelholm, och ett av Plannjas främsta namn genom tiderna. Dennis Aulander.
- Redan första gången jag var på väg hit pratade vi en hel del. Och nu i somras var vi ledare på ett basketläger i Ängelholm. Då pratade vi ännu mer om det. Och han hade bara bra saker att säga, berättar Åkesson och fortsätter:.
- Absolut har han haft stor betydelse i min flytt hit. Som ängelholmare har man alltid sett upp till Dennis. Det är också en del till att Plannja är stort för mig, att Dennis har spelat här så länge och var en stor del i klubbens framgång.
Tror du att du kommer få axla hans mantel?
- Det hoppas jag att jag slipper. Det är nog med press redan som det är.Han spelade här under en stor tid, när Plannja var ute i Europa. Kan jag någon gång få mitt linne upphissat i taket på Pontushallen skulle det vara oerhört stort.
Kan du själv se dig spela i Plannja flera år framöver?
- Just nu kan jag faktiskt det. Så som vi trivs nu och hur bra allting funkar så ser jag inget som skulle hindra det. Men samtidigt vet man inte vad som händer i framtiden. Men skåningar verkar ju trivas här. Vincent (Lundahl) bor ju kvar och Dennis bodde här länge.
Under åren i Helsingborg berodde lagets framgång till stor del på hur bra Åkesson spelade.
25-åringen inser att det blir en annorlunda situation i Plannja.
- Tidigare har det varit jag som varit insidespelaren i laget. Nu är vi tre bra spelare, plus David Hult, som kan spela på samma position. Så man får kanske ha ett lägre mål rent statistiskt. Men jag hoppas kunna få en stor roll och bli en betydande spelare, säger Åkesson, som heller inte räds kraven som det innebär att vara spelare i Luleåklubben.
- Vinnarkulturen här är väldigt annorlunda än jämfört med Helsingborg. Där var varje vinst jättebra. Här är varje förlust jättedålig. Det är det jag längtar efter, att få spela under riktig press.
Känns det som en nystart i karriären att komma hit, att det är här du kan ta de sista stegen i din utveckling?
- Absolut. Min flytt till 08 i fjol var ett bra bevis för mig själv. Jag visste att jag var en bra spelare i Helsingborg. Och sedan att gå till ett annat lag och ha ungefär samma statistik var ytterligare ett bevis. Att sedan komma till en klubb som Plannja, med all press, alla bra spelare och kraven på att vinna och då kunna spela lika bra som tidigare är ytterligare ett bevis på att man gör något bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om