Luleå Hockey-profilen: "Vi är klimatbovar deluxe"

Luleå Hockey-forwarden Johan Forsberg uppmanar folk att gå och rösta i "det kanske viktigaste valet i modern tid". Forsberg berättar nu vad han tycker om SD, klimatfrågan och om hur mycket politik stjärnorna pratar i omklädningsrummet.

7 september 2018 17:40

Klockan är närmare 22.00 på torsdagskvällen. En efter en har spelarna lämnat Luleå Hockeys omklädningsrum efter 2–0-segern mot SHL-konkurrenten Timrå.

Johan Forsberg sätter sig ner på sin plats. Han har ett budskap han vill kommunicera ut.

Han tycker det är viktigt att folk röstar i valet.

– Det är en skyldighet man har. Nu har vi en demokrati, då tycker jag att alla ska ställa upp. Det är viktigt att alla förstår att deras röst är lika mycket värd som någon annans röst. Det är viktigt för att det är så mycket högervindar där ute. Alla måste arbeta emot det och valet är ett bra tillfälle, säger Forsberg.

Vad menar du med högervindar?

– Det är både SD och folk som är ute på den extrema högerkanten överlag. Även om man bortser från SD:s historia så är det ett parti som för folk ifrån varandra istället för att föra folk närmare varandra. Det är inte rätt väg framåt.

Johan Forsberg fortsätter:

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Det är fel väg att gå att ha en politik som polariserar samhället mer istället för att föra oss samman. Jag hoppas att vi går åt ett annat håll framöver, att vi får ett mer jämställt samhälle.

– När SD kom in i riksdagen första gången så frågades det: "Ska man prata med dem? Om dem? Ska man tiga?". Jag vet inte vad som är rätt. Det är en väldigt svår fråga. Jag har inget bra svar. Det har ingen kanske. Men jag tycker att man ska tänka på det och säga ifrån när man ser rasism. Både från partier och från grupperingar. Men också när man ser det i vardagen.

Hur mycket politik pratar ni i omklädningsrummet?

– Mycket. Självklart mer nu när det är valår. Men generellt pratar vi mer politik än vad folk kanske tror. Senaste veckor har det varit mest powerplay, boxplay och backcheck – men efter det har det varit politik. Det är mycket mer politik än vad vi pratar om någon annan sport.

Vad pratar ni om när ni pratar politik?

– Senaste tiden har det varit ganska mycket konkreta valfrågor. Allt från skattepolitik till miljö. Det är väldigt konkret, tycker jag. Det är väldigt lite av "Det här tycker jag" eller "Det här ska jag rösta på". Många har olika funderingar. Det är utvecklande, både för mig och förhoppningsvis för alla andra. Man måste prata om det här, det går inte bara att sitta inne på kammaren och tänka. Det är lätt att hamna i en bubbla oavsett om man är på vänster- eller högerkanten.

Det kan finnas en filterbubbla i ett omklädningsrum med?

– Så klart. Men i ett omklädningsrum finns det så många olika typer av människor, i många olika åldrar. Vi har Nisse (Lundkvist) som är typ 14 år och några som är äldre. Det ger olika perspektiv och olika infallsvinklar. Det är givande.

Johan Forsberg säger vidare att många av Luleå Hockeys yngre spelare är intresserade av politik och det stundande valet. Vissa kan ställa någon fråga ibland till forwarden som många gånger varit tydligt med sitt politiska intresse.

När föddes ditt intresse för det här?

– Det har jag alltid haft med mig. Farfar var politiskt aktiv. Jag hade med mig det när jag var uppe i Lappträsk där de växte upp. Jag har haft med mig det sen jag var ett litet barn.

Vad är viktigaste valfrågan, enligt dig?

– För mig är ställningstagande emot främlingsfientlighet och rasism ingen valfråga. Det är en inställning till livet, till allas lika värde. Det är så självklart. Det känns så skevt att vi kommit till en situation där det ska vara en valfråga hur man ser på människor. Men förutom det så är det miljön. Det är självklart. Har vi ingenstans att bo eller ingen planet så behöver vi inte diskutera skatter. Det är egentligen så tydligt. Men tyvärr är vi ett samhälle där såna här frågor måste tas upp och diskuteras.

Forsberg fortsätter:

– Vi måste ha ett vidare perspektiv när det kommer till allt. Till miljön med. Vi kan inte bara titta och se hur det är för en själv. Jag tror och hoppas att folk tänker att de inte ska rösta på en person utan att man ska rösta för folk. För sina barn och för de som har det svårare. Jag hoppas att folk kan se längre än att de själva ska få hundra kronor mer att köpa en fin köttbit för. Det finns nåt större än det och jag hoppas att folk tänker på det när de ska rösta.

Miljöfrågan är viktig för dig. Ni flyger en hel del. Hur tänker du kring det och kring att åka tåg?

– Jag och vi är klimatbovar deluxe. Vi är svenskar, vi är vita och tjänar mycket pengar. Och vi är män. Vi ör överrepresenterade på alla sätt. Plus att vi flyger i jobbet. Vi är de värsta. Men vi har inte nog med järnvägsnät här uppe för att vi ska åka tåg. Tyvärr går det inte, det är inget alternativ för oss, säger Forsberg och funderar någon sekund innan han fortsätter:

– Jag flyger privat också, jag gör det för att resa. Det får en att tänka efter, när man ser hur det är runt om i världen. Jag och vi här är stora syndare när det kommer till miljön. Det känns som hyckleri att vi säger att vi ska rösta för miljön när vi lever som vi gör. Men nu är det så. Då får man försöka skära ner på andra saker.

Är det något du vill tillägga?

– Det enda jag vill säga är att jag hoppas att alla går och röstar. Och att alla tänker sig för. Det är nog det viktigaste valet vi haft i modern tid. Tänk efter och tänk inte bara på dig själv. Tänk på dina nära och kära och dina medmänniskor och på framtidens Sverige också.

Sporten har sökt Per Göransson, ordförande för SD Luleå, och Robert Håkansson, ordförande för SD Norrbotten, för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Danielsson