Grundaren efterlyser ny filosofi

Jan-Anders "Jampa" Ericson byggde upp Luleå Basketgymnasium från noll. I dag är han pensionerad. Men han har fortfarande idéer om hur utbildningen kan förbättras.

Altmeister. Jan-Anders "Jampa" Ericsson tog basketen till Luleå och startade Basketgymnasiet. Han har fortfarande åsikter om hur verksamheten bör bedrivas.

Altmeister. Jan-Anders "Jampa" Ericsson tog basketen till Luleå och startade Basketgymnasiet. Han har fortfarande åsikter om hur verksamheten bör bedrivas.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ 2012-05-24 06:00

1982 föddes en tanke hos Jampa Ericson. Han ville starta ett riksbasketgymnasium i Luleå. Två år och flera veckor av pappersarbete senare blev "Jampas" dröm verklighet.

- I grunden hade vi samma tanke som BG har i dag. Att utbilda så bra basketspelare som möjligt. Men jag hade aldrig kunnat göra det utan Hermelinskolans rektor Olle Sjöberg och skoldirektören Arne Markström, säger Jan-Anders Ericson.

"Inte verklighetstroget"
Sedan i höstas är Luleå BG:s nya mål att utveckla internationella elitspelare. Det är ingenting som man har lyckats göra särskilt ofta under utbildningens 30 verksamma år. Undantagsfall finns, men Jan-Anders Ericson menar att det inte är ett realistiskt mål.

- Det känns inte verklighetstroget enligt mig. Underlaget för att få fram internationella spelare finns inte i Sverige. Allt för ofta inom svensk basket väljer man att satsa på långa spelare bara för att de är långa. Det är fel. Jag tycker att det borde satsa mer på spelarna som faktiskt har talang.

Individuell utveckling
Fram till 2003 fanns Jan-Anders Ericson med som tränare vid hans Basketgymnasium. Och i dag, vid 76 års ålder, är han fortfarande engagerad inom basketen i Norrbotten. Faktum är att han så sent som för några veckor sedan tilldelades priset "årets eldsjäl" vid Norrbottens Idrottsgala. Och självklart har "Jampa" en egen uppfattning om vad Luleå Basketgymnasium bör satsa på.

- Jag kan tycka att det har glidit lite mer åt att bygga bra lag. Lagspelet ska vara underordnat den individuella utvecklingen på Basketgymnasiet. Eleverna ska vara jäkligt bra på att skjuta, dribbla och passa, säger "Jampa" Ericson.

Men samtidigt hyllar han Basketgymnasiet som det ser ut i dag. Framför allt den kompetenta tränarbasen.

- Jag har all respekt för Luleå BG. De har många duktiga tränare med meriter från landslaget. Jag tycker att de gör ett väldigt bra jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om