Fredric Lundqvist ska rädda kvar Gif Sundsvall i allsvenskan

Här är GIF Sundsvalls plan för att rädda laget kvar i allsvenskan.Hämta in en Luleå-bo som aldrig någonsin ha varit tränare.- Det var överraskande, säger Fredric Lundqvist.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ 2008-10-03 06:00
GIF Sundsvall är inne i en riktigt tung trend. Laget har blott två poäng på sju matcher och parkerar under nedflyttningsstrecket i allsvenskan. Därför sparkade laget i går sin tränare Per Joar Hansen och hans assistent Mika Sankala.
Ersättare: Sören Åkeby.
Och Fredric Lundqvist.
Åkeby var kanske ingen stor överraskning, men Luleå-sonen Lundqvist var desto mer överraskande. 32-åringen har ingen som helst tränarerfarenhet sedan tidigare, och blev väldigt överraskad själv över jobberbjudandet.
- Det var överraskande, det måste jag säga, säger han till NSD.
- Men det känns riktigt roligt, annars hade jag inte hoppat på det.
Blir "giffare" igen
Lundqvist spelade i Sundsvall 2000 till 2005. Så sent som i vintras var han där och provtränade, men hans försäkringsbolag förbjöd honom att börja spela igen.
Trots det kan han i dag titulera sig "Giffare" igen. Men nu som assisterande tränare till SM-guldtränaren Sören Åkeby. I går morse ringde Giffarnas sportchef Cain Dotson upp till Luleå och frågade Lundqvist om han ville bli assisterande tränare för resten av säsongen.
- Så det var inte länge för några större funderationer.
Men det var ingen beslutsångest?
- Nej, det tycker jag inte. Inte för en så kort period.
Vad har du för egenskaper som gör dig till en bra tränare?
- Jag är nog bra på att känna av läget i ett lag. Sedan har jag haft många bra tränare i min karriär som jag har snappat upp mycket från, som Tom Prahl, Rikard Norling och Roy Hodgson.
Sundsvall ligger i dag på tabellens näst sista plats, två plats efter Gefle som innehar kvalplatsen just nu.
Hur ska ni vända det här?
- Norrländsk hårdhet.
Är det så lätt?
- Nja, kanske inte. Men när jag såg matchen mot Djurgården var det ganska tydligt. Det är som att man inte vill ta det riktiga jobbet, men vill inte springa den allra sista metern.
Lundqvist gör i dag sin första träning med Sundsvall. Han har skrivit på ett kontrakt för resten av säsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om