Hon är Norrbottens okända världsstjärna

Hon tillhör världseliten – i fyra racketsporter samtidigt. Möt Norrbottens okända superstjärna: Anna-Klara Ahlmer, 24.

Satsar. Det finns inga möjligheter att satsa på racketlon i Luleå. Därför har Anna-Klara Ahlmer valt att stanna i södra Sverige.

Satsar. Det finns inga möjligheter att satsa på racketlon i Luleå. Därför har Anna-Klara Ahlmer valt att stanna i södra Sverige.

Foto: Privat

London/Racketlon2015-08-07 10:05

Tennis, badminton, pingis och squash. Alla fyra är tekniskt oerhört krävande idrotter.

Vad skulle ni då säga om NSD berättade om en norrbottning som tillhör världseliten inom alla fyra – samtidigt?

Låt oss förklara.

Racketlon är en relativt ung sport. Man kan kalla det för racketsportens motsvarighet till triathlon. Det handlar helt enkelt om att spelarna möts i bordtennis, badminton, squash och tennis. Det spelas ett set till 21 i varje gren där poäng räknas på varje boll. Och den som har högst totalpoäng vinner.

Anna-Klara Ahlmer, bördig från Luleå, är just nu rankad på plats nummer 13 i världen.

– Jag är faktiskt tennisspelare från början. Jag har spelat tennis i Luleå under hela min uppväxt. Sedan flyttade jag till Göteborg och av en slump testade jag att spela squash för första gången. Då insåg jag att jag hade ganska lätt för att lära mig. Sen var det en som tipsade mig om racketlon och så hittade jag det, säger Anna-Klara Ahlmer.

Till helgen väntar en stor tävling i London för henne. SWT (super world tour) rackets masters är namnet. Det finns tre av dem och brukar kallas för racketlonens motsvarighet till grand slam.

Anna-Klara Ahlmer kommer att delta i singel, damdubbel och mixad dubbel. Och för första gången någonsin går hon in som seedad.

– Jag hoppas att det ska gå bra. I dubbel ser det ganska bra ut men i singel blir det tufft. Fast jag hoppas ändå på semifinal. I den mixdubbel spelar jag med världsettan bland herrarna. Där hoppas jag att det blir final i alla fall (skratt), säger Ahlmer.

24-åringen har bott i Göteborg på grund av studier de senaste åren. Och det fanns faktiskt en liten tanke om att flytta hem till Luleå redan till hösten. Men så blev det inte – eftersom möjligheterna att satsa ordentligt på racketsport i Norrbotten är näst intill obefintliga.

– Det känns tråkigt. Jag hade en liten tanke på att flytta hem nu när jag tog min examen. Men jag insåg att jag hade varit tvungen att lägga ner min racketlon om jag gjorde det. Det finns ingen att träna med och typ en squashbana i hela stan.

Huvudnumret för Anna-Klara Ahlmer är EM som väntar i november. Men innan dess väntar massor av annat.

– Jag försöker att spela i princip alla tävlingar och det kostar mycket att åka runt. Än så länge är det inte jättemycket pengar i sporten. Men mitt stora fokus ligger på EM. Det ser jag fram emot väldigt mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!