Experten: "Hon kan ta medalj"

Det är dagen med stort D för Henna Johansson. Och stämmer allt i hennes OS-debut tror SVT:s brottningsexpert Kim Frelin att det kan räcka till en pallplats.
- Med rätt väg och rätt fokus kan hon gå riktigt långt och det kan till och med bli medalj, säger han till NSD.

Lugnet före stormen och den stora OS-debuten. Gällivares Henna Johansson kommar brottas om OS-medaljer i London i dag.Foto: scanpix

Lugnet före stormen och den stora OS-debuten. Gällivares Henna Johansson kommar brottas om OS-medaljer i London i dag.Foto: scanpix

Foto: JANERIK HENRIKSSON

London2012-08-08 08:28

I måndags banade Johan Eurén, 27, väg för de svenska brottarna när han tog ett brons i 120-kilosklassen i grekisk-romersk stil.

En medalj som SVT:s brottningsexpert Kim Frelin tror kan bli viktig för fortsättningen på OS.

- Jag tror att medalj i truppen och att SOK:s målsättning med sex medaljer redan är uppnådd är en klar befrielse för dem, säger Kim Frelin.

"Hon kan gå långt"
Johan Eurén gör precis som Gällivare SK-brottaren Henna Johansson, 21, sitt första OS och när Gällivaretjejen i dag gör olympisk debut i 63-kilosklassen har hon enligt experten goda chanser att ta en pallplats.

- Jag har satt henne i ungefär samma nivå som Johan Eurén innan OS. Med rätt väg och rätt fokus kan hon gå riktigt långt och det kan till och med bli medalj, säger Frelin.

Så det handlar lite om vilken lottning hon får?

- Dels det och också att hon är där just nu och inte får någon OS-frossa. Den som håller sig kallast vinner. Som med Eurén, han var oerhört fokuserad och lyckades hålla sig fokuserad ända till prisutdelningen. Det var då han fattade vad han hade gjort.

Så med lite flyt kan det räcka till pallen?

- Ja, det tror jag. Hon är jätteduktig och har varit med länge och har rutin från stora mästerskap. Så jag tror på henne.

Vad blir nycklarna för Henna?

- Jag vill att Henna ska brottas offensivt och att hon går in och kör på i högt tempo. När hon gör det är hon riktigt bra.

Bland förhandsfavoriterna nämns regerande OS-mästarinnan, japanskan Kaori Icho, ryskan Lubov Volosova och kanadensiskan Martine Dugrenier.

Hittar ingen storfavorit
Kim Frelin tycker dock att det är en ganska öppen viktklass och att det är flera som slåss om medaljerna.

- Det är många som är bra och jag kan inte säga någon riktig favorit.

Brottningen hittills under OS har mestadels präglats av omdiskuterade domslut och av defensiv brottning.

Men det som har visats på tv är grekisk-romersk stil. När damerna nu kliver upp på mattan är det fristil som gäller.

Och då kan vi också förvänta oss en mer aktiv brottning.

- Visst kan fristilen vara defensiv den också men det finns så mycket öppningar man kan göra så det går inte att bara vara defensiv. Jag tycker fristilen är roligare att se på, säger Frelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om