Vilken villervalla

Ruggat eller fastvalla?De svenska åkarna valde det senare och medaljerna försvann i väderomslaget i Liberec. Det kan ha varit en halv eller en kvarts grad som fällde avgörandet.- Det var svårt i dag och det var otroligt små marginaler, säger vallachefen Larry Poromaa.

Den svenska vallachefen Larry Poromaa.foto: maria johansson

Den svenska vallachefen Larry Poromaa.foto: maria johansson

Foto: Maria Johansson

LIBEREC2009-02-21 06:00
Mathias Fredriksson gav sig ut först bland de svenska åkarna och det var syntes tamligen omedelbart varthän det barkade. Daniel Richardsson hade inget att komma med och Anders Södergren syntes knappt till på storbildsskärmen på stadion.
Den som kämpade bäst mot förutsättningarna var Johan Olsson som slutade på pttonde plats.
För hans del var det troligen medaljer som vallades bort.
Själv ansåg han att den aktive har ett stort eget ansvar och är den som måste ta det slutgiltiga beslutet.
- Det började vrida om i vädret så fort just innan start och det trodde att det skulle hålla sig på minussidan. Jag testade ruggade skidor i uppvärmingsspåret en kvart innan start och då hade jag inte bra fäste. Jag tog beslutet att jag inte kunde tävla på skidor som jag inte hade testat på tävlingsbanan, sa han.
Att rugga skidorna innebär att man gnuggar med sandpapper på belaget för att få upp håren. Det är det som ska ge åkaren fästet. Därefter lägger man bara på pulver som värms till glidvalla.
Hade koll på konkurrenterna
Metoden är inte ny, men det är sällan som den kommer till användning i svenska förhållanden.
Nu föll snön och temperaturen balanserade kring nollstrecket. När beslutet väl var taget och skidorna märkta steg temperaturen de fatala tiondels graderna, vilket pressade temperaturen över noll, vilket innebar ruggföre.
Det var högdramatiskt bakom kulisserna och tät trafik i komradion.
Larry Poromaa höll koll på vilka som åkte med vilken sorts skidor och vilka tider de åkte på. Men när läget började klarna var det för sent att styra om.
- Vi diskuterade ända fram tills någon minute före start och vi valde fel. Men en del som har akt rugg har haft riktigt dåliga skidor så det är ju inte bara att rugga skidorna och tro att det ska fungera. Han som vann hade inga perfekta skidor, han hade ju bakhalt så in i bomben pa många ställen, säger Larry Poromaa.
Åkarna glömmer och går vidare
Just ovanan att åka på ruggade skidor bland svenskarna vägde också in i beslutet.
- Visst, som åkare blir man osäker på sånt som man inte har åkt så mycket med. Det är som att sätta på ett par nya skidor. Det blir ju en osäkerhet. Samtidigt finns det ju inga perfekta skidor, utan det gäller få till det som minst dåligt.
Ser ni det som ett misslyckande?
- Vi har fått till en hyfsad vallning mot det väder det år. Man blir inte åtta på helt värdelosa skidor. Så här i efterhand kan man tycka att vi skulle vi ha valt rugg. Om vi hade fått ta om beslutet skulle jag ha tryckt på mer. Men facit får man först efteråt.
Det ironiska är att svenskarna har haft bra skidor under hela säsongen, men när det gäller som mest gick det åt skogen.
- Det är ju jävligt irriterande, säger man något annat då ljuger man. Vi analyserar och sen tar med sig det till framtiden.
Kommer det här att färga stämningen i svensklägret inför fortsättningen?
- Åkarna är ganska bra på att sparka av sig sånt här, de är professionella. Det är klart att de är besvikna när de kommer ut. Det får gå någon timme så går det att prata med dem.
För egen del?
- För oss gäller det att hålla stämningen uppe. Det är nya tävlingar i morgon och vi har medalljchanser i vartenda lopp.
Charlotte Kalla har över huvud taget aldrig kort ruggat.
- Om det blir så här är det mycket troligt att det blir första gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om