Världs- och olympiamästaren tror stenhårt på ädla medaljer för länshoppen Charlotte Kalla och Marcus Hellner även i årets Lahtis-VM, men oroas ständigt över den dopingdiskussion som i åratal svärtat ner sporten.
Doping fanns även på hans aktiva tid, men skedde då i det tysta.
– Jag tror att sporten är renare än någonsin nu, tack vare alla kontroller, men samtidigt händer det saker hela tiden som sätter fokus på en mörk sida av idrotten, konstaterar skidmästaren med sorgsen blick.
Just nu är framför allt Ryssland och Norge aktuella, men olika nationer har genom åren figurerat i denna soppa. Det forna Östtyskland dopade hela lag på sin tid, och alla minns väl det fasansfulla som hände hemmanationen vid VM i Lahtis 2001.
Sven-Åke tror inte att doping förekommer i det norska landslaget, och naturligtvis inte i det svenska landslaget, men konstaterar att astmamediceringen i grannlandet ligger i gråzonen för det tillåtna.
_ Jag tycker att Norge borde ha varit ödmjuka efter all debatt, och inte som nu fortsätta med astmamedicinering vid symptom, och även tillåta nebulisatorer vid tävlingar.
Han tycker även att det var ett förvånansvärt misstag som stjärnan Therese Johaug gjorde med sitt val av läppsalva.
Sven-Åke, och hans hustru Lena, som jämsides hade en framgångsrik karriär, vill hellre minnas det rent sportsliga och framförallt supersäsongen 1978.
Vi sitter vid köksbordet hemma på Drabantvägen där familjen köpte radhus 2014. Sven-Åke har stolt visat upp sitt favoritrum, valla och skidboden (läs garaget), och dagen till ära hunnit med att baka jättegoda kanelbullar, som undertecknad och hustrun Lena får kalasa på.
Fantastiska skidvintern 1978 i Lahtis, var säsongen då Sven-Åke följde upp OS-guldet från 1972 i Sapporo, med att ta två VM-guld.
Först grundlade han guldet i den magisk stafetten genom att vinna och rycka sönder ryske storfavoriten Jevgenij Beljajev på startsträckan, och sedan som kronan på verket vinna det åtråvärda femmilsguldet den sista VM-dagen.
– Det var så otroligt stort, minns Sven-Åke, som tårögd knöt näven högst uppe på prispallen efter bragdloppet.
Han rånades sedan på bragdguldet vilket gjorde Thomas Wassberg så arg att han inte ville ta emot sitt bragdguld när han senare fick det.
Förklaringen till Lundbäcks alla framgångar var hans unika syreupptagning (94,6 ml/kg/min), världsrekord på sin tid, i en högvarvig kroppsmotor. Han var grym mot sin kropp, intervallträning på alla (!) träningspass, han var envis, tjurig och hade en obändig vinnarvilja.
Vad tror då Sven-Åke om årets VM i Lahtis, ur går det för de svenska stjärnorna?
– Det kommer att gå bra. Vi har Stina Nilsson som en urstark guldkandidat i sprint, och i distansloppen tror jag framförallt på Charlotte Kalla och Marcus Hellner. Det kanske uppfattas som lokalpatriotiskt att tycka så, men Marcus har visat klass hela säsongen och är en mästerskapsåkare.
– Charlotte hade sina problem med härtflimmer i början av säsongen, som jag tror var stressrelaterat. Nu är Charlotte där hon ska vara formmässigt, och då tar hon medaljer i Lahtis, säger Sven-Åke och utstrålar övertygelse.
Övriga svenskar då?
– Calle Halfvarsson är ojämn, men kan smälla till. Johan Olsson är alltid gubben i lådan. Men ska han verkligen lyckas med sin annorlunda uppladdning ännu en gång? Jag känner mig lite tveksam till det, men hoppas att min känsla är fel.
Sammantaget ser dock VM-kungen från 1978 fram mot ett nytt fint svenskt mästerskap i den finska skidmetropolen, där VM avgjorts sju gånger. Sven-Åke åker inte till Lahtis i år utan ska, trots ett revbensbrott i skidspåret nyligen, alla skidor åt Vasaloppåkare i Dalarna.
I det jobbet, som anställd av skidkompisen Christer Majbäck, har han hittat en ny skidutmaning som han älskar, och kunnandet testar han gärna i Ormbergsspåren som går alldeles utanför kåken på Drabantvägen.
– Fästet är min specialité, men jag vill inte heller se en åkare uppe på Ormberget som har bättre glid än mig, säger mästeråkaren skrattande.