När Thomas Nilsson valde att kliva av från sitt uppdrag som ordförande valdes Per Jervfors som ny tillfällig ordförande i Piteå Elit i slutet av mars. En 38-årig Piteåbo som har en bakgrund inom skidskytte och som idag arbetar som ekonomiansvarig på det kommunala bolaget Piteå renhållning och vatten.
– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för vinteridrott. När vår ordförande Thomas (Nilsson) sedan tog en paus av privata skäl fick jag frågan om jag ville gå in som tillförordnad ordförande och tackade ja till det, säger ordföranden Per Jervfors.
I nuläget är det oklart om han tar över på heltid eller om någon annan ska göra det.
– Vi får se vad som händer under årsstämman i augusti. De är egentligen en stor fråga för oss nu med styrelsestrukturen just nu, att försöka få det klart innan dess.
Kan du tänka dig att sitta kvar om du blir vald?– Jag är en sådan person som när jag går in i någonting så gör jag det helhjärtat och då krävs det att man lägger ned mycket energi också. Men har man barn som är aktiva i föreningen också så får man förhålla sig till att dygnet har sina 24 timmar. Så jag vet inte.
– Jag tänker på olika scenarion hela tiden men det hade absolut varit en rolig grej. Det är fantastiskt roligt och man får energi av att vara en del av Piteå Elit och det här laget.
Att längdskidåkare tävlar för en viss klubb och bor på annan ort är inget ovanligt, snarare tvärtom. I nuläget är Mia Eriksson den enda av klubbens åtta åkare som både tävlar för och bor i Piteå.
Det är däremot något som Piteå Elit vill ändra på.
En av anledningarna till det är att kampen om sponsorpengar är väldigt hård och det jobbet gick på högvarv när Jervfors klev på sitt uppdrag som ordförande.
– Vi diskuterar hur vi kan skapa någonting i Piteå för att få åkarna att bosätta sig här. Vilka behov har elitåkarna och vad kan vi skapa i Piteå kommun för att få åkarna att inte bara tävla för Piteå utan även bo här. Det skulle underlätta våra sponsorarbeten, den marknaden är stentuff och vi har jättemånga duktiga elitföreningar i Norrbotten och Piteå som slåss om en begränsad summa pengar. Tar man som exempel Piteå IF damfotboll så har de sina spelare på plats och kan därför vara ute och träffa sponsorer och det tror jag är en fördel.
– Det krävs mycket sponsorarbetet för att få ekonomin att gå ihop. Vi är en liten ideell förening och det är inte så många som är runt Piteå Elit på det sättet så det gäller att fördela resurserna på bästa sätt. Och sponsring är en viktig här och nu fråga som måste lösas varje år.
Är det något som sponsorerna har efterfrågat?– Nej, det kommer inte från sponsorerna alls utan det är vår egen vision. Det är såhär det ser ut i skidsverige, men bara för att det är så måste man ju ändå kunna jobba mot att man får det som man vill ha det och det hade varit fantastiskt roligt om vi kunde ha flera på plats här i Piteå.
Har det varit tufft att få ihop ekonomin i år?– Vi har ju några fleråriga avtal med större sponsorer och det är ju en trygghet så jag tycker att det ser bra ut. Vi ska försöka få in lite extra pengar, vi har ju en avlönad servicevallachef och även Jocke Abrahamsson (Tränare och sportchef, reds anm) så vi skulle behöva få in några hundratusen till i sponsorpengar till men det har jag goda förhoppningar om. Sen har vi en ganska stabil ekonomi i grunden med pengar på kontot så det är stabilt.
Till den här säsongen valde Piteå Elit att minska sin trupp med tre åkare. Det handlar om Magdalena Pajala, Jennie Öberg och Lovisa Modig.
Enligt ordföranden Per Jervfors var det ett beslut som inte togs på ekonomiska skäl utan på sportsliga grunder.
– Det är inget som låg i beslutet. Det finns ingenting skrivet att vi ska vara ett specifikt antal åkare. Vi utvärderar efter varje säsong och sätter upp en laguppställning som vi tror är den bästa för klubben. Just nu är vi åtta men det hade lika gärna kunnat vara sju som tio.
– Vi har ett lag där fem av åtta representerar landslag och de som inte gör det knackar på dörren. Ser man till spetsen så är vi Sveriges bästa längdåkningsklubb. Vi vill ha en elitklick som vi kan satsa på och ge bra förutsättningar.
Även om antalet åkare har minskat så har man satsat på staben runt laget. En modell som man hoppas att det svenska skidsportförbundet ska kunna se på och förstå värdet av.
– Vi är nog hyggligt unika med att kunna ge våra åkare så många lägerdagar som vi kan ge. Att vi har en avlönad servicevallachef på tävlingar som ger toppmaterial till åkarna, det är vi och kanske Falun-Borlänge SK som har lite "mini-landslagsupplägg" som klubbförening i Sverige.
– Vårt sätt att bedriva verksamheten föder ju in svenska landslagsåkare till förbundet också. Nu får man inga om helst ekonomiska bidrag från förbundet men jag tycker att det är en modell som kan vara värd att reflektera över från förbundets sida också. Att se klubbarna som lite av talangfabriker också. Vi ska försöka hålla en dialog med förbundet i den frågan.
Under träningslägret på Lindbäcks Stadion hemma i Piteå hade klubben bjudit in några talangfulla juniorer från Strömnäs GIF för att delta i träningen. Det handlar om Pål Jonsson, Lisa Ingesson, Lisa Eriksson och Eric Granström.
– Jättespännande med att vi har väldigt många lovande juniorer i Piteå. Roligt att vi kan bjuda med dem på läger här också, det är något vi ska jobba ännu bättre med framöver också. Att bli en lite bättre länk mellan de riktigt lovande juniorerna och oss.
– De får lära känna oss lite bättre och vi dem.
Kan de bli aktuella för er på sikt?– Om de fortsätter utvecklas i den takt som de gör nu så ser jag det som möjligt.