Skarpt läge: Så ska fusket stoppas i Gällivare

Det är inte bara Sverigepremiär i helgens längdskidtävlingar på Hellnerstadion i Gällivare. Det är dessutom den första nationella tävlingen sedan det internationella skidförbundet FIS beslutat om förbud av användandet av fluorvalla.

Ludvig Remb, tävlingskoordinator på Svenska skidförbundet visar den nya testapparaten som ska kontrollera av det finns spår av flourvalla på skidorna. Han räknar med att maskinen kommer att ge flera utslag under helgens tävlingar. "Det har vi ju haft flera fall av nu i veckan så det är klart att det är något vi räknar med.", säger han.

Ludvig Remb, tävlingskoordinator på Svenska skidförbundet visar den nya testapparaten som ska kontrollera av det finns spår av flourvalla på skidorna. Han räknar med att maskinen kommer att ge flera utslag under helgens tävlingar. "Det har vi ju haft flera fall av nu i veckan så det är klart att det är något vi räknar med.", säger han.

Foto: Niclas Petersson

Längdskidåkning2023-11-16 20:44

– Det är klart att det här är nytt för både oss på förbundet, arrangörer och aktiva, men vi känner oss väl förberedda, säger Mats Eklund, vice vallchef för skidlandslaget, som också är den som utsetts till övergripande koordinator för införandet av fluorförbudet. 

Beslutet om att förbjuda fluorvalla togs redan 2019, men genomförandet har skjutits upp på grund av covidpandemin.

– De fluorcarboner som finns i fluorvallor är farliga för både djur, natur och människor, säger Mats Eklund. 

Han säger att det funnits en del oro från skidklubbar och bland aktiva inför förbudet, men att de flesta blivit lugnade efter samtal med Skidförbundet.

– De första 3000 samtalen var ju ganska negativa, men efter det har det faktiskt varit väldigt positivt, säger han och skrattar. 

Under de senaste veckorna har det rått febril aktivitet på Hellnerstadion i förberedelserna inför dels Sverigepremiären nu till helgen, men också världscupstävlingarna i början av december. Under de senaste dagarna har man också testat de aktivas skidor.

I de nationella tävlingarna i Sverige har man tre nivåer i bedömningen av skidorna – gröna är utan anmärkning, på de gula har man hittat spår upp till en viss halt, som ändå ligger under gränsvärdet för röda skidor, som är skidor där det uppmätts fluorspår över gränsvärdet.

– Sedan i tisdags har vi nog testat närmare 200 skidor. Av de vi testat tror jag att vi har haft två röda skidpar och kanske 80 procent gröna. Så det ser väldigt bra ut, säger Eklund. 

Samtliga tävlande måste lämna in sina skidor för test minst en halvtimme innan tävling. De som sedan går vidare till kvartsfinal blir testade på nytt. Efter genomförda lopp kommer det även göras stickprovskontroller. Om en åkares skidor visar spår av fluor som är högre än gränsvärdet före start får åkaren startförbud eller får byta skidor. Men tävlande i nationella tävlingar i Sverige riskerar inte avstängning.

– Vi har ingen kultur av medvetet fusk i Sverige, så jag tror inte att vi kommer att få några större problem, säger Eklund.

Hur stor är risken för att en åkares skidor blir kontaminerade ute i spåret av någon annans skidor?

– Man gjorde ju mycket tester under tävlingar ifjol och kunde se en viss nivå av kontaminering, så därför har man en kontamineringskvot som man lägger på ovanför gränsvärdet.

Fluorvalla

Fluorvalla är en typ av skidvalla som innehåller fluor. Denna valla används för att förbättra glidet på skidorna, särskilt under våta och fuktiga förhållanden.

På grund av miljö- och hälsoskäl har användningen av flourvalla i tävlingssammanhang nu förbjudits. Fluor är en miljöfarlig kemikalie och kan ha negativa hälsoeffekter både för de som applicerar vallan och för miljön. 

Sedan den 1 juli 2023 är det totalstopp för vallan inom all skid- och skidskyttesport både nationellt och internationellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!