Så ska Henriksson hitta fullträffen

Han är topp 20 i världen när det gäller långlopp. Nu berättar Luleåbon Niklas Henriksson hur han ska ta nästa steg men också hur han får slita utanför skidspåren för att få ihop det ekonomiskt för sin elitsatsning.

Niklas Henriksson har etablerat sig i den europeiska långloppstouren men saknar den riktiga fullträffen. Siktat är inställt på att slå till i Vasaloppet nästa år.

Niklas Henriksson har etablerat sig i den europeiska långloppstouren men saknar den riktiga fullträffen. Siktat är inställt på att slå till i Vasaloppet nästa år.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2020-05-19 08:00

Niklas Henriksson åkte in som 19:e man i årets Vasalopp. Och tittar man på 29-åringens samtliga resultat i långloppscupen, Visma Ski Classic, under förra säsongen så är det ingen slump att Henriksson slutade på just 19:e plats i Vasaloppet.

Det är nämligen placeringar runt 20:e plats i de flesta lopp han ställer upp i. Just utanför den yppersta världseliten alltså. Den självklara frågan är:

Hur ska du ta det sista klivet den kommande säsongen?

– Det är klart jag funderar på det men samtidigt finns det inget enkelt svar på det, det är många broar till Rom, liksom. Egentligen är det att försöka förbättra allt, det finns alltid saker man kan göra bättre, säger Niklas Henriksson.

Men kan du sätta fingret på något specifikt du kan göra?

– Många långa pass är grunden till allt, tävlingarna är ju mellan 6–9 mil och tar 3–4 timmar. Men jag vill också bli bättre på att spurta, kommer jag i en grupp på fem man så vill jag slå dem i gruppen om jag har chansen, säger han och fortsätter: 

– På något sätt hoppas jag kunna fortsätta som jag har gjort för det verkar ha funkat.

undefined
Under vinterhalvåret får han betalt av sitt team men under sommarhalvåret tvingas han arbeta för att betala hyran. "Jag hade hellre tränat men så här ser sanningen ut", säger Niklas Henriksson.

Han visade upp en otrolig jämnhet i tävlingarna i långloppstouren den föregående säsongen. 23:a i Marcialonga, 19:e plats i ett långlopp i Österrike, 21:a plats i ett 65-kilometerslopp i Schweiz följdes upp av ett nytt personbästa i Vasaloppet som 19:e man över mållinjen i Mora.

Efter Vasaloppet avbröts långloppstouren på grund av coronaviruset.

29-åringen, som tillhör I 19 IF men tävlat för Team Igne i Visma Ski Classic, summerar den gångna säsongen, som var den andra i den europeiska långloppstouren, som en säsong i rätt riktning.

– Jag tycker jag har tagit ett steg framåt. Det har gått ungefär som jag förväntade mig med tanke på den träning hade bakom mig, jag hade mer erfarenhet och mer specifik träning för långlopp, säger Henriksson.

undefined
Under vinterhalvåret får han betalt av sitt team men under sommarhalvåret tvingas han arbeta för att betala hyran. "Jag hade hellre tränat men så här ser sanningen ut", säger Niklas Henriksson.

Men det är något som dock gnager i 29-åringen när han tänker tillbaka på säsongen.

– Det jag saknade var väl egentligen en riktig fullträff, "där satt den, liksom". Det var många jämna lopp men den där riktiga toppen, man önskar att det fanns ett enkelt svar för hur man når dit, säger Henriksson.

I dagsläget har han inte någon speciell tränare eller rådgivare vad gäller träningen. Visserligen är forne storåkaren Jörgen Brink team manager i Team Igne och kan fungera som ett bollplank när åkarna har funderingar inför tävlingar och så. Men Henriksson är trygg med att sköta träningen själv, det har han gjort under flera år.

undefined
Sporten träffade Niklas Henriksson i samband med ett träningspass på Ormberget när tävlingssäsongen stängts ned på grund av coronaviruset.

En sak som Henriksson däremot är helt säker på gällande hans skidkarriär är något fundamentalt.

– Man måste ha de rätta förutsättningarna för att kunna satsa. Just nu befinner jag mig på ett hygge i Dalarna och planterar skog. För att kunna fortsätta satsa måste jag ha pengar, säger han.

Hur ser det ut med ekonomin?

– Mitt team står för den största biten under vinterhalvåret. Utan teamet hade jag inte kunnat åka runt på alla tävlingar, det kostar ju en del, säger han och fortsätter:

– Hade jag haft ersättning som skidåkare så hade jag inte stått här på hygget. Då hade jag hellre tränat men så här ser sanningen ut, jag måste kunna betala hyra.

undefined
"Jag får vara nöjd, jag fick ut bättre resultat än året innan", säger Henriksson om säsongen som gått.

Normalt brukar 1 maj vara startskottet på säsongen när det gäller hårdträning men i stället för träning befinner sig alltså Henriksson på ett hygge i Dalarna. Han hade gärna haft ett annat upplägg.

– Jag är bland de 20 bästa långloppsåkarna i världen. Så jämför man det med till exempel division 1-spelare i hockey, så har de bättre betalt än vad jag har. Det kan jag vara lite bitter för ibland, säger han.

I de coronatider som råder är framtiden inte helt utstakad.

– Planen för Team Igne är att vi ska fortsätta men det är inte klart i dagsläget vad vi har att röra oss med i och med dessa tider. Sponsorerna vill hjälpa till men det är osäkert om de kan så ingenting är spikat, säger 29-åringen.

undefined
29-åringen har etablerat sig som bland de 20 bästa långloppsåkarna i världen. Nu vill ha ta det sista klivet som krävs för att nå den yppersta toppen.

Luleåbon brukar inte sätta upp några specifika resultatmål och kommer inte göra det inför nästa säsong heller. Men ett lopp som siktet redan är inställt på är Vasaloppet. 2019 blev han 20:e man och nu senast i mars förbättrade han sig en placering jämfört med förra året.

– Vasaloppet är verkligen en tävling jag vill lyckas på eftersom det är den största tävlingen för oss. Jag vill orka sista milen på Vasan, jag vill inte släppa tätgruppen då som jag gjort två år i rad, säger Niklas Henriksson. 

Visma Ski Classic 2020/21

27 nov, 15 km Pro Team Tempo, Livigno (ITA)     
29 nov, 35 km prolog, Livigno (ITA) 
20 dec, 45 km La Venosta, Melago (ITA)
16 jan, 65 km La Diagonela, Zuoz (SCHWEIZ)
23 jan, 42 km Toblach-Cortina, Cortina (ITA)
31 jan, 70 km Marcialonga, Cavalese (ITA)
14 feb, 50 km Jizerska Padesatka, Bedrichov (TJECKIEN) 
7 mar, 90 km Vasaloppet, Mora (SVE)        
20 mar, 54 km Birken, Lillehammer (NOR)
10 apr, 50 km Reistadløpet, Bardufoss (NOR)
17 apr, 70 km Ylläs-Levi, Levi (FIN)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!