Sporten träffar Charlotte Kalla mellan två träningspass på det första gemensamma sommarlägret med Piteå Elit. Det är en avslappnad 32-åring som möter media och att hungern finns kvar på att nå nya framgångar i skidspåret den kommande vintern, det är lika solklart som högsommarvädret över Vallsberget och Lindbäcksstadion den här eftermiddagen i slutet av juni.
– Jag har verkligen sett fram emot att ha det här klubblägret och att alla är här på plats är helt unikt för att vara ett läger i juni, säger Charlotte Kalla.
Men även om den gemensamma träningen inleds nu, så har Charlotte Kalla redan månader med en mängd träningstimmar bakom sig. I och med coronapandemin har Kalla fått nöta mil efter mil på egen hand.
– Det har varit en speciell vår med mycket egenträning så jag har sett fram emot det här lägret jättemycket. Det är en extra krydda och ett annat fokus att få vara på här och syftena med träningspassen blir extra tydliga när vi är samlade, säger hon.
Kalla inledde och hennes tränarteam inledde redan förra sommaren ett projekt som handlade om åkekonomi där tränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson tag hjälp av fysion Anna Lindman och Lars Ljung. Den sistnämnde är videospecialist.
Syftet med att videofilma Charlotte Kallas träning på både skidor och rullskidor är att hitta en given hastighet till en billigare kostnad, om man ska förklara det kortfattat.
Men i den här intervjun går vi på djupet för att få reda på fler detaljer i hur allt egentligen ligger till eftersom Kalla själv och teamet runt henne har intensifierat träningsmetoden med projektet med videoanalys.
– Jag är väldigt nöjd med den träning jag har fått göra i maj och juni. I är har jag samlat gänget som jobbar runt mig ännu tätare så att kommunikationen mellan oss flyter på ännu bättre. Vi har haft regelbundna telefonmöten där vi kunnat dela videolänkar och kikat på filmklipp från säsongen som har varit och jämföra det med vad vi ser på rullskidorna nu.
Vad i detalj är det ni fokuserar på?
– Vi identifierar sidoskillnader på åkningen men också vad jag behöver göra inne i gymmet och vad jag behöver jobba med i rörlighet, säger 32-åringen från Tärendö.
Dels handlar det alltså om att använda videomaterialet till att hitta rätt åkvinkel på kroppen samt den rätta vinkeln på var i vinkel stavtaget ska tas och när i tid det ska tas. Men för att allt ska klaffa behöver Kalla även förbättra detaljer rent styrke- och rörelsemässigt för att rörelsen ska bli optimal.
– Det går inte bara tänka att man ska förändra vinklar. Ibland är det rent muskulärt och kopplingsmässigt jag måste nöta på och skapa rätt förutsättningar, säger Charlotte Kalla.
Det är framförallt på fartpassen i höga hastigheter som videofokuset ligger på. Dagen innan Sporten träffar Kalla körde hon just två fartpass på Lindbäcksstadions rullskidbana. Tränaren Stefan Thomson hoppade upp på cykeln för att hänga med och filma i den kuperade terrängen.
Lars Ljung, videoanalytikern, bor bara ett stenkast från Charlotte Kalla i Sundsvall, har varit till stor hjälp för att dokumentera hennes åkning på hemmaplan under våren och försommaren.
– Han har kommit och kört med mig jag vet inte hur många gånger där han filmar både från cykel och från bil. Innan jag beger mig ut har jag suttit ner med honom och planerat vad som ska vara i fokus på passet, säger Kalla.
När väl det råa videomaterialet är taget och Lars Ljung laddat ner filmerna till datafiler kan det riktiga, och viktiga, arbetet börja. Nämligen att grotta ner sig i detaljer.
Berätta, hur går det till när ni analyserar?
– Vi sitter ner efter träningspassen vid lunchtid och kollar på filmerna. Det är jätteinspirerande, säger hon om sin jakt på den perfekta åkpositionen som ska ge henne så hög fart som möjligt med minsta möjliga energiförlust.
För att analyserna ska bli lätta att förstå är Kalla själv inblandad för att ta fram dem. Det är inte så att hon får ett färdigställt blad med punkter och nycklar. Dels för att hon har ett inre brinn för men framförallt dels för att hon verkligen vill förstå vad analysen och säger.
– Jag försöker skriva analyserna med mina egna ord men Lars tycker jag ska hålla ner på anteckningarna och bara hålla mig till vissa nycklar. Han vill att jag renskriver och håller mig till färre eftersom jag har betat av och redan automatiserat vissa saker.
Att Kalla brinner för det här projektet är ingen överdrift, med andra ord.
Så väl ute på passen så tänker du på dessa detaljer hela tiden?
– Ja, men det är det jag ska göra. Men framförallt är det bra när jag förbereder mig för passen, då kan jag kolla igenom klippen där Lars Ljung berättar samtidigt vad jag ska tänka på, säger Kalla.
Kan du ge ett exempel på vad det kan vara?
– Det kan vara från olika tävlingar och klipp både på mig och andra åkare. Det kan vara hur allt i från hur handen rör sig och andra små detaljer.
Apropå analyser, har du analyserat förra säsongen?
– Ja, vi har gjort en utvärdering och den blev klar mycket tidigare i år med tanke på att säsongen tog slut så snabbt. Nu blickar vi bara framåt och försöker få fram en bra helhet med alla bitar egentligen, vi har skruvat på en del detaljer, säger Piteå Elit-åkaren.
Innan säsongen tog abrupt slut förra säsongen träffade Charlotte Kalla rätt i det sista loppet i Holmenkollen där hon körde in som fyra i den klassiska tremilen.Hon var endast slagen av i tur och ordning Frida Karlsson, Therese Johaug och Ebba Andersson.
Efter en annars medioker säsong resultatmässigt, med Kallaögon sett, fick hon äntligen visa vad hon kan.
Hur viktigt var loppet i Holmenkollen för dig?
– Det var en jättehärlig känsla att få uppleva att det flyter på med tekniken. Men redan innan Kollen kände jag att det fanns saker som jag kunde skruva på. Men jag ville inte plocka upp de tankarna och planerna för tidigt för jag kände att jag kunde åka fort redan i Lahtis, säger Kalla.
32-åringen har vunnit det mesta som går att vinna under karriären. Men hon hittar alltså fortfarande saker i vardagen som driver henne framåt.
– Så är det. Men framförallt känner jag att jag är beredd att göra jobbet att komma väl förberedd till varje träningspass och det är en härlig känsla att känna den energin och lusten.
I månadsskiftet februari/mars 2021 väntar VM i Oberstdorf.
– Målet är att komma väl förberedd till VM. Då ska jag ska vara stark, säger Charlotte Kalla.