Nya skidstjärnan: "Är inte direkt någon kändis på stan"

Han överträffade förväntningarna i vintras. Nu spänner länets nya skidstjärna på herrsidan bågen ännu mer. "Det finns mer att hämta", säger Johan Häggström.

Johan Häggström tog ytterligare ett steg i utvecklingen den senaste vintern.

Johan Häggström tog ytterligare ett steg i utvecklingen den senaste vintern.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2020-06-04 07:00

Johan Häggströms framfart och framgångar i skidspåren har nog knappt gått någon obemärkt förbi.

Nu siktar världens nionde bästa herrsprinter på att förlänga sin spikraka utvecklingskruva så att den fortsätter att peka uppåt.

– Jag är sjukt motiverad inför kommande säsong. När jag känner att jag går framåt och att jag närmar mig eliten kommer motivationen ännu mer. Jag är beredd på att lägga ner ett stort jobb i sommar, säger 28-åringen till Sporten.

Tävlingssäsongen fick ett abrupt slut. Johan Häggström låg nia i totala världscupen inför de avslutande tre sprinttävlingarna i kanadensiska Québec och amerikanska Minneapolis och hade alla möjligheter att avancera i sammandraget.

Ändå menar den Lilla Lappträsk-fostrade skidåkaren att avbrottet, med facit i hand, kom ganska lägligt för honom personligen.

– Nu fick jag tid, totalt sju–åtta månader, att förbereda mig ordenligt inför nästa säsong, säger Piteå Elit-åkaren som klev upp på världscuppallen vid två tillfällen i vintras.

En tredjeplats individuellt och en andraplats i teamsprint.

– Det är sjukt häftigt.

undefined
I Dresdens världscupsprint kom karriärens första individuella pallplats. Johan Häggström slutade trea bakom norske tvåan Sindre Björnestad Skar och vinnaren Lucas Chanavat från Frankrike.

Hur ser försäsongsplaneringen ut för dig?

– Jag har mycket positivt att ta med mig från i vintras. Jag har fått vara med och tävlat varje helg mot de allra bästa åkarna i världen och det har blivit tydligt vad som fattas för att stå på pallen oftare, säger Johan Häggström och fortsätter:

– Nu har jag chansen att göra lite större grejer. Jag behåller detaljerna som var bra förra sommaren och bygger på det. Men mycket handlar om att arbeta med saker som jag jobbat på under flera år.

Vad handlar det om för detaljer som du adderar?

– Det handlar förenklat om att bli starkare och snabbare. Kapacitetsmässigt har jag blivit bättre och bättre, men när det blir tuffare världscupbanor har jag i vissa tävlingar haft ännu tuffare att hänga med, säger Häggström och fortsätter:

– Egentligen handlar det om förbättrande av detaljer som jag jobbat med under flera år – jag hoppas bara kunna utveckla mig ännu mer. Det känns som att jag gör saker och ting rätt. Målet är att kunna gå billigare genom alla sprintheat och spara på krafterna och smälla till lite extra i finaler i stället.

Under försäsongen kommer han att vara extra noggrann med var han bedriver sin försäsongsträning.

– Jag kommer att söka extra tung terräng. Då hoppas jag kunna höja kapaciteten. Under lång tid är jag väldigt snabb, men jag kan bli ännu bättre när det handlar om tempoväxling.

Johan Häggström inspireras framför allt av den norske storstjärnan Johannes Hösflot Kläbo som tog hem sprintcupen i vintras.

– Det ser ut som att han ofta kan spara sig fram till sista loppet medan många andra kanske kan tömma mycket av sin energi.

Vad är förklaringen till det, tror du?

– Att han är mycket bättre än alla andra (skratt). Kläbo kan ofta gå lite lugnare genom kvart- och semifinal. Sista fartökningen har han ofta kvar i sista heatet av tävlingen. Vi andra lägger ofta mer kraft på till exempel positionsbyten.

Sedan har han kanske lite extra respekt från er motståndare?

– Ja, så kan det verkligen vara. Jag kan känna att jag under vissa tävlingar i vintras var lite väl passiv när allt ska avgöras. Självförtroendet har varit bra i prologer och kvartsfinaler. Men sedan har man kanske blivit lite onödigt passiv när det har dragit ihop sig för semifinaler och finaler, säger han och fortsätter:

– Egentligen borde jag bara fortsatt göra de saker jag gjorde rätt i kvartsfinalerna. Ligga högt upp och försöka styra loppen.

Känner du att konkurrenterna har fått mer respekt för dig?

– Jag tror att de har börjat inse att jag är att räkna med. Men sedan är det svårt att svara på om de har respekt eller inte för mig. Men jag tror att de har både koll och respekt.

undefined
28-åringen slutade nia i sprintvärldscupen säsongen 2019/2020.

Senaste vintern ställde Johan Häggström upp i elva sprintlopp ute i världscupen. På elva försök tog han sig vidare från prologen vid tio tillfällen.
Två gånger tog han sig till final och fem gånger tog det stopp i semifinalen.

– När jag blev passiv tog det mycket kraft att försöka avancera i fältet. Förhoppningsvis kan jag vara mer offensiv nästa säsong.

Att han kan ta sin skidåkning till en ny nivå har Häggström visat gång på gång under de senaste säsongerna. Tidigare i karriären hade han vissa svårigheter med att bara ta sig vidare från prologen och komma topp 30.

– Det jag gjorde i vintras visar att jag numera har en helt annan fart. Jag kan åka väldigt fort.

En annan sak han utvecklade under tävlingssäsongen var positioneringen i finalheaten.

– Så är det, jag är absolut nöjd med hur jag agerade. Sedan hade jag faktiskt en hel del missflyt i vintras också. Jag strulade till det lite väl onödigt i vissa lopp.

Sommarträningen har han lagt upp tillsammans med sin personliga tränare Joakim Abrahamsson från Kalix. Duon har samarbetat i drygt åtta år.

– Det är riktigt tryggt att ha "Jocke" vid min sida. Han utvärderar och funderar hela tiden på hur vi ska ta nästa steg. "Jocke" styr träningen med en järnhand och ser hela tiden till att jag vet hur jag ska göra. Vi har kontinuerlig kontakt med varandra. Minst två–tre gånger i veckan – men ibland varje dag.

Blicken är riktad mot världsmästerskapet i tyska Oberstdorf mellan 23 februari och 7 mars 2021. 

Och framför allt mot den klassiska sprinten den 24 februari nästa år.

– Det har alltid varit ett mål att åka ett stort mästerskap. Jag är otroligt taggad att ta mig an arbetet som krävs. Jag ska göra allt fram till dess så bra som möjligt.

VM-banorna i Tyskland är fysiskt krävande och i vintras fick Johan Häggström en försmak när han slogs ut i kvartsfinalen och slutade på plats 24.

– Det är flera olika moment som krävs för att lyckas. Det handlar om allt från höghastighetsstakning mot avslutningen till att orka gå hårt uppför sista backen i diagonalåkningen. Det kommer att gå ruggigt fort i sprinten under VM.

Är det en fördel att ha testat VM-banan?

– Självklart. Det är skönt att ha varit där, jag vet vad jag behöver lägga in för extra moment under sommaren. Jag kan även lättare visualisera i träningen att jag kör en VM-sprint.

Hur tuff är sprintslingan i Oberstdorf i jämförelse med andra världscupbanor du tävlat på?

– En av de tuffare jag körde senaste vintern. Den är ganska lång och alla fyra heat kommer att ta ut sin rätt. Som åkare måste man vara stark i alla deltekniker.

VM-sprinten går i klassisk stil. Vilken disciplin föredrar du?

– Svår fråga. Men skejt har jag gått lite bättre i resultatmässigt och jag föredrar nog skejt. Men jag trivs väldigt bra båda. När jag var yngre såg jag mig som en klassisk åkare.

undefined
Johan Häggström har nått en nivå där han kan mäta sig med storåkare som exempelvis italienaren Federico Pellegrino.

De flesta känner nog till 28-åringens bakgrund numera. Lilla Lappträsk-fostrade Höggström fick vänta till att han fyllde 25 år innan han debuterade i världscupen. Och det var egentligen först för ett och ett halvt år sedan som Piteå Elit-åkaren verkligen började ta ordentligare kliv in i världseliten.

– Det största klivet tog jag i vintras. Jag tog mig upp på världscuppallen och hamnade ännu högre upp i resultatlistorna. Det blev stor skillnad jämfört med vintern innan, säger han och fortsätter:

– De två senaste säsongerna har varit häftiga. Jag har fått många nya upplevelser.

Har du märkt av att fler känner igen dig numera?

– Jag är inte direkt någon kändis på stan, en bra bit därifrån (skratt). Det är kanske mer ute i skidspåret och i de miljöerna som jag märker skillnad. Det är kul och ger mig bara energi.

Hur har du upplevt att vara mer i media?

– Det är verkligen något jag fått lära mig mer om. Jag har fått en helt annan respekt för alla åkare som är riktigt duktiga. Hur lång tid allt tar. Det är dopningstester, media och mycket annat som ska göras. För mig har det varit en bra erfarenhet att prova på alla de bitarna, säger Johan Häggström.

– I vintras hade jag mycket mer media än tidigare. Jag tycker bara det är kul att det finns intresse och ställer gärna upp på intervjuer.

Hur ser du på din skidkarriär?

– Jag är väldigt nöjd över att jag tagit mig dit jag är i dag. Men jag vill ännu mer, hamna ännu högre upp. Det finns mer att hämta i min skidåkning.

Du har en bra känsla?

– Ja, verkligen. Jag älskar att hålla på med det här och det är häftigt att jag får valuta för all tid jag lagt ned genom åren.

Vad drömmer du om?

– Att vara där uppe på prispallen igen. Jag vill så klart vara där varje lopp. Sedan är det en pojkdröm att lyckas med det under ett mästerskap.

Häggströms 2019/2020

Ruka: Klassisk sprint: 7. 15 km k: 18. 15 km fristil: 17.

Davos: Sprint f: 9. 15 km f: 15.

Planica: Sprint f: 11. Teamsprint: 20.

Lenzerheide: Sprint f: 5. 15 km f: 16.

Toblach: 15 km f: 77. 15 km k: 39.

Val di Fiemme: Sprint k: 14. 15 km k: 25. 10 km f: 29.

Dresden: Sprint f: 3. Teamsprint: 2.

Obertsdorf: Sprint: 24. Skiathlon: 39.

Falun: Sprint k: 11. 15 km f: 44.

Östersund: 15 km f: 44. 15 km k: 29.

Åre: Sprint f: 31.

Meråker: 38 km f: 34.

Trondheim: Sprint k: 11. 30 km k: 37.

Drammen: Sprint f: 16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!