För Mats Eklund så har uppladdningen inför OS inneburit att han har varit hemma i Malmfälten. Det har dock inte inneburit rast och vila på stället för Eklund är ansvarig för alla transporter till OS.
– Jag har skickat frakter runt hela världen, men det här har varit extra på allt, säger Eklund.
Nu har dock beskedet kommit att allt har anlänt till Kina helt enligt planen. För Eklund som reser till Kina 13 dagar innan första distansen under OS så kommer arbetet till en början att handla om att ställa allt i ordning.
En annan sak som ställer det mesta på sin spets är frågan om fluorförbudet.
Under Skandinaviska Cupen i Falun framkom det att några av åkarna ska ha använt sig av fluorvalla innehållande den förbjudna produkten innehållande C8. I dagsläget så har Fis (Internationella Skidförbundet) ingen kontrollapparat för att hålla koll på vilka som eventuellt använder sig av den av EU förbjudna typen av fluorvallor.
– Till att börja med så är det inte C8 som är förbjudet utan PFOA-värdet som avgör vad som är förbjudet och inte. Hur lång kolkedjan är finns det ingen begränsning på.
Utan?
– Det är förbjudet att inne ha i såväl Europa som USA, men i Kina är det inte förbjudet. Vi kommer givetvis att följa Fis regler under OS där det är PFOA-värdet som avgör om det är förbjudet eller inte.
I dag är det svårt att kontrollera vilka vallor som inner håller vad vilket ställer till det för vallateamen.
– Det är problematiskt för oss. Vi måste lita fullt ut på producenterna att vallorna innehåller det som anges, säger Eklund innan han fortsätter:
– Vi kan inte analysera produkterna eftersom vi inte vet från vilken batch (produktionssats) som vallorna kommer från. Vi kan inte göra annat än lita på producenterna.
Kommer det vara stickprov under OS?
– Det vet jag inte och det är ju bra. Vi ska ju inte veta om stickprov i förväg, men jag förutsätter att det blir stickprov.
OS i Kina blir Eklunds sjätte OS och han varit verksam i det svenska vallateamet sedan 2001. Under ett tag så var han i dubbla team då han också vallade för skidskyttelandslaget.
I Peking så kommer han fortsatt ha kvar sitt åkaransvar vilket innebär att han tillsammans med åkarna testar de olika skidparen som vallateamet har gjort i ordning under morgonen.
Är det lika nervöst för er vallare som för åkarna inför tävling?
– Det beror lite på. Känner du innan åkarna har kommit att vi inte ligger riktigt rätt då kan det bli lite nervöst för i det läget vet du inte hur åkarna kommer att reagera.
Hur ser en vanlig dag ut för er vallare under OS?
– Vi börjar fyra till fem timmar innan start. Först så gör vi en analys av vädret och sedan ger vi oss ut i spåret för att titta på förutsättningen där. Sedan kollar vi de förberedda skidorna för att se om vi måste plocka fram något skidpar till eller om vi måste ändra i vallan.
Eklund har varit längst i det svenska vallateamet även om såväl Perry Olsson och "Oljan" (Thomas Eriksson) har vallat skidor längre än honom. OS i Peking blir Eklunds sjätte OS och under hans tid i det svenska valla teamet har Sverige tagit 30 OS-medaljer varav 10 guld, 10 silver och 10 brons. Hans tidigare OS har hållits i Salt Lake City, 2002, Turin, 2006, Vancouver 2010, Sotji 2014, och Pyeongchang 2018.
Längdskidorna under OS i Peking kommer att hålla sina tävlingar i Zhangjiakou vilket är 18 mil utanför Peking.