Kylslaget Ruka: "Det är extremt belastande"

Det är premiär. Skidsäsongen är stekhet. Men i Ruka är det iskallt. Landslagsläkaren Jan Wall befarar att luftvägar kan ta stryk i helgen. "Det är extremt belastande."

Charlotte Kalla och Ebba Andersson ska fajtas med kylan under helgens lopp, även om det inte blir lika kallt som väntat.

Charlotte Kalla och Ebba Andersson ska fajtas med kylan under helgens lopp, även om det inte blir lika kallt som väntat.

Foto: Montage

Längdskidåkning2021-11-26 19:00

Köldgränsen för tävlingen går vid 20 minusgrader. För bara någon dag sedan sade prognosen 20 till 25 minusgrader under helgen då det är distanslopp på schemat i Ruka.

Färska prognoser pekar på temperaturer under 20 grader. Men i vilket fall som helst är det kalla tävlingar som väntar för åkarna på lördag och söndag.

– Alla är ju vana vid att åka i kyla och blir det kallt kommer de att ha superunderställ, tumhandskar och tejp i ansiktet för att undvika köldskador runt glasögonen, säger landslagsläkaren Jan Wall.

Det är inte helt riskfritt.

– Luftvägarna tar stryk. Det blir irriterat i luftvägarna efter loppen, det bör inte påverka dem under loppet, säger Jan Wall.

Kan det vara farligt?

– Det är extremt belastande för skidåkare. Farligt kan jag inte säga att det är, men det är en påfrestning för luftvägarna.

Var man ska sätta köldgränsen för en tävling är inte medicinskt glasklart. FIS har satt den vid 20 minusgrader. I Sverigecupen är det 17 minusgrader som är köldgräns och på ungdomstävlingar är det 15 grader.

Men det är inte bara temperaturen som spelar in.

– Det som står på termometern är en sak, men kyleffekten har att göra med vinden och luftfuktigheten också. Nu är det väldigt fuktig luft här när snökanonerna är igång, säger Jan Wall.

Är fuktiga luften bättre eller sämre?

– Det kan irritera mer för luftvägarna hos en del så att man får lite slem och irritation, det är inte alls ovanligt. Det gäller inte för alla, men vissa blir lite mer irriterade.

Köldskador fick stor uppmärksamhet förra säsongen när långloppstävlingen La Diagonela kördes under väldigt kalla förhållanden, på vissa ställen kallare än 25 minusgrader. Efter loppet fick ett flertal åkare stora köldrelaterade skador och åkommor.

– Då höll de på i flera timmar, det gör vi inte här.

Men som i långloppet kan det finnas olika temperaturer på olika platser av banan i Ruka.

– Om det är under 20 på något ställe på banan, det kan ju finnas kallhål någonstans, ska man ställa in eller flytta fram starten. Är det gränsfall kan de kalla ihop alla ledare och diskutera fram ett beslut.

Finns det någon åkare som du kommer avråda från att starta om det blir närmare 20 minusgrader?

– Nej, vi har inte haft de signalerna om någon åkare. Det ska vara om någon signalerar något på uppvärmningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!