Det har gått drygt 1 1/2 år sedan beskedet om att fluorvallorna skulle förbjudas kom. Nu på det senaste Fis-mötet tidigare i veckan gjorde Internationella Skidförbundet slag i saken. Samtidigt så innebär beskedet från Fis ingenting för samma regler gällde redan under den gångna säsongen.
– De (Fis) har tagit ett beslut om att man följer EU:s lagar ett år till. Vilket innebär att det inte blir ett nytt fluorförbud kommande vinter. Det är fortfarande avsaknaden av ett säkert kontrollsätt som gör att man inte kan driva igenom ett definitivt förbud, säger Christer Majbäck.
Före detta skidstjärnan Majbäck som numera har en tillverkning av skidvallor har länge varit kritisk till hur Fis har hanterat frågan om ett förbud. Beskedet som kom gav dock fler frågor än svar.
– Det var ett besked som förbryllade alla, säger Majbäck innan han fortsätter:
– Jag tycker att man har tagit det i fel ordning. Först ska man utveckla en metod som med säkerhet fungerar för att kontrollera att förbudet efterlevs.
Vad säger du om förbudet?
– Vi kan inte ha ett förbud där man tyvärr vet om att det kommer att fuskas. Det är att förstöra skidsporten och med facit på så kan vi konstatera att man 2019 tog ett alldeles för förhastat beslut.
Beslutet baseras på något som EU redan för snart ett år sedan förbjöd och det handlar inte om kolkedjelängden.
– Det spelar ingen roll vilket kedjelängd vallan har utan det är gränsvärdet som är det viktiga.
Lagen som kom under förra sommaren har bidragit till att vallafabrikanterna också har plockat fram nya produkter som fortfarande är godkända.
– Jag skulle vilja säga att de nya produkterna är minst likvärdiga med de äldre. Jag tror inte att det är någon som kommer att använda några gamla produkter. Jag känner inte till något från den gamla världen som är bättre än det som finns nu.
Så du tror inte att någon kommer att försöka komma runt regeln?
– Nä för det finns ingenting att vinna på att fuska i det fallet. Det är väl positivt.
– Det är inget fel i att vi blickar framåt och fortsätter utveckla produkterna som ligger under gränsvärdena, men kontrollapparaten måste garantera ett 100 procentigt system för ett totalförbud och där är vi inte i dag. Mellan raderna så låter det som om man fortfarande är ganska långt ifrån ett helt säkert system.