När Sporten får en pratstund med Piteå Elit-åkaren har hon precis genomfört ett träningspass i Orsa där svenska C-landslaget, Team Svenska spel, har sitt sista barmarksläger denna försäsong.
– Det känns lugnt och fridfullt. Jag är där jag vill vara, säger Lisa Vinsa.
Det senaste halvåret känner Piteå Elit-åkaren att hon, sakta men säkert, har börjat hitta sitt rätta jag igen.
– Jag har hittat en trygghet i mig själv. Jag har kunnat lita på det jag har gjort, säger hon och fortsätter:
– Sedan har jag ingen aning om hur långt det räcker i vinter. Men jag upplever att jag mår bättre i min skidsatsning och att jag gjort allt jag kunnat utifrån var jag är. Jag kan se framsteg och glädjas av det.
Annan känsla hade hon för drygt nio månader sedan.
I december 2019 berättade landslagsåkaren Lisa Vinsa om den tuffa inledning på tävlingssäsongen 2019/2020 där hon hade svårt att hitta den rätta känslan och glädjen i skidåkningen.
Framgångarna säsongen innan (2018/2019), med succé i Tour de Ski (14:e i totalen) och silver i SM (15 kilometer masstart, klassisk stil), gjorde att hon klev lite över gränsen i träningen under andra halvan av 2019.
I intervjun med Sporten berättade 25-åringen från Kiruna att hon följt sitt träningsupplägg, men att återhämtningen inte var den bästa.
I januari 2020 berättade hon mer om sin mentala kamp. Hur krävande det var att göra alla saker rätt 24 timmar om dygnet som elitskidåkare. Att hon ville hitta tillbaka till känslan av att vara nöjd i allt hon gör, att allt inte behöver vara perfekt för att vara bra nog.
Sedan dess har Lisa Vinsa successivt gjort framsteg.
Redan innan coronapandemin bröt ut hann hon med tre världscupstarter – i Falun (51:a), finska Lahtis (40:e) och norska Holmenkollen (36:a).
Men största kliven har hon tagit under sommaren.
– Jag har kunnat hitta glädje i småsaker. Exempelvis att jag kan springa, det har inte varit en självklarhet tidigare år, säger Lisa Vinsa som tidigare försäsong har haft diverse problem med löparknä, ljumskar och höft.
– Jag har kunnat springa lite grann under tidigare år, men inte i någon jättestor utsträckning.
Skidåkaren vet inte säkert varför hon helt plötsligt har blivit bättre. Men troligen har det med helheten att göra.
– Jag har nog fått en bra balans i träningen. När man tränar mycket balanserar man på en skör tråd och det gäller att vara på rätt sida, säger Lisa Vinsa och fortsätter:
– Det känns som att jag har lyckats bra med det i år och det har gjort att jag även lyckats vara skade- och sjukdomsfri. Det känns väldigt bra att kunna variera träningen mycket mer.
I en tidigare intervju denna vecka med Emma Ribom pratade Lisa Vinsas klubbkamrat om att den pågående coronapandemin och samhällets noggrannhet kring avstånd och hygien har hjälpt henne att inte dra på sig onödiga sjukdomsdagar denna sommar.
Kirunaprodukten är inne på samma bana.
– Ja, nu börjar människor leva som vi (skidåkare) gör året om.
25-åringen berättar att hon längtar efter snö under fötterna. I år har det blivit en hel del rullskidor – exempelvis hemma i Kiruna på den nya rullskidbanan.
– Jag var uppe i juli och körde halvan som öppnat. När de öppnar upp hela tror jag att det kommer bli en av Sveriges bästa rullskidbanor, säger Kirunaprodukten och fortsätter:
– Den delen som jag åkt är inte så svår och kommer att nå en bättre bredd – barn, ungdomar och motionärer. Jag upplever att många andra rullskidbanor i Sverige är väldigt utmanande. Kirunas kommer att nå ut till fler.
Fram till Sverigepremiären i Bruksvallarna (20–22 november) har Lisa Vinsa ett ganska fullspäckat schema.
Först väntar klubbläger i Piteå nästa vecka följt av egenträning på norrbottnisk mark. Därefter har hon läger med landslaget i Vålådalen följt av ett snöläger med Piteå Elit strax innan Bruksvallarna.
– Nu när vi har börjat köra mer träningslopp med nummerlapp har det börjat komma lite mer pirr i magen. Det tror jag är bra, att man vänjer tanken vid att det snart är dags att tävla, säger Lisa Vinsa som ändå menar att det är mycket arbete kvar att göra innan startklockan går igång den 20 november.
– Det går att göra mycket fram till dess. Jag ser fram emot processen nu framöver och se vad två månader kan göra. Jag vill lägga en bra grund och köra mitt race och göra det jag själv tror på in mot säsongen.