Charlotte Kallas nya liv: "Det är svårt att beskriva i ord"

Det har gått två år sedan Charlotte Kalla lade skidorna på hyllan – men hon har knappast varit sysslolös. Sonen Alvin som snart fyller ett år har fyllt hennes dagar. "Det händer grejer hela tiden", säger Kalla när hon beskriver sonen.

Charlotte Kalla har upplevt många marknader i Pajala, men för sonen Alvin var det marknadsdebut.

Charlotte Kalla har upplevt många marknader i Pajala, men för sonen Alvin var det marknadsdebut.

Foto: Håkan Stridblom

Längdskidåkning2024-07-10 07:00

Vi träffar Charlotte Kalla på Soltorget i Pajala. Det är marknad och som traditionen bjuder också utdelning av Charlotte Kalla-stipendiet. Det är en solig och varm lördag i början av juli.

undefined
Charlotte Kalla delade ut stipendiet till längdskidåkaren och skidskytten Elmer Nordlander från Härnösand.

– Det känns bra att ha en anledning att åka upp till Tornedalen, säger Charlotte Kalla. 

Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan Sveriges mest meriterade skidåkare avslutade karriären med SM i Piteå. Nu handlar hennes dagar om familjens nyaste medlem Alvin snart ett år.

– Det är fantastiskt och livet har varit så mycket mer under de senaste året. Jag är väldigt, väldigt glad att få lära känna Alvin mer och mer. Det känns som om att han bara blir mer och mer en person, men det är svårt att beskriva i ord, säger hon och fortsätter: 

– Det känns som om att det bara blir roligare för varje dag som går.

undefined
Charlotte Kalla har upplevt många marknader i Pajala, men för sonen Alvin var det marknadsdebut.

Är du förvånad över hur dit första år som mamma har varit?

– Ja, speciellt hur lätt det har varit att ta bort den egoistiska Charlotte som under så lång tid har fått planera sitt eget liv. Nu känns det bara självklart vad det är som styr min vardag.

Alvin som fyller ett år den 15:e juli gör givetvis mycket för första gången i livet och det är något som mamma Charlotte ser fram mot att få ta del av.

– Vi kommer att resa runt och besöka släkt och vänner. Basen blir i Sundsvall, men det blir härligt att få upptäcka sommaren genom Alvins ögon.

– Han är nyfiken på livet och det ställer krav på oss också att vi måste vara med för det händer grejer hela tiden.

Givetvis handlar inte besöket i Tornedalen bara om att dela ut stipendiet utan också att träffa familjen.

Vad är planen när du är "hemma"?

– Att få hänga med mina systrar och pappa. Det räcker för att jag ska bli nöjd.

undefined
Charlotte Kalla

Att gå från en elitidrottare i en konditionssport till att bli "vanlig" motionär beskriver hon som om att hon har fått hjälp med att göra

– Det var speciellt under första året. Jag hade väl inte jättekoll på hur jag skulle lägga upp min träning. Under hösten när jag var tvungen lämna återbud till Mästarnas Mästare för att läka ett revben först då insåg jag hur lite jag tränade, säger Kalla och fortsätter:

– Under våren ett år efter att jag hade slutat så blev det inte heller så mycket för jag blev kvar i lets dance (Charlotte Kalla och hennes danspartner Tobias Karlsson blev tvåa i tävlingen) mycket längre än vad jag hade förväntat mig. Känslan är att det hela tiden har funnits saker som har tvingat mig att trappa ned.

Har du haft en plan för att trappa ned träningen?

– Nej det har jag inte haft någon tanke på. Jag trivs väldigt bra med att träna för det ger mig så mycket energi. Det är mest för huvudet som jag tränar i dag. Jag gillar att känna att ha en kropp som orkar med att göra det jag vill.

Men att hålla i en effektiv träning med ett litet barn hemma har inte alltid varit enkelt.

– Under det senaste året med Alvin så har det krävts en helt annan planering. Jag får ta på mig träningskläderna det första jag gör på morgonen och så hoppas jag att Alvin har en lång sovstund under dagen, skrattar Charlotte.

Hur mycket har du saknat att tävla?

– Det var härligt att ha ett mål inför stafettvasan. Jag fick träna lite klassisk skidåkning när sambon (Fredrik) kommit hem från jobbet. Samtidigt så är det svårt att veta hur mycket av min lediga tid jag vill lägga bara för att köra stafettvasan, säger hon slutligen.

undefined
Charlotte Kalla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!