Niklas Jonsson är Sveriges representant i Fis längdkommitté och han beskriver läget med det nya förbudet som inte speciellt alarmerande.
Inte ännu i alla fall.
– Jag tror att de flesta fabrikanterna redan i dag har eller ska fasa ut vallorna som blir förbjudna, säger Jonsson.
I första skedet så blir förbudet endast EU-täckande förhoppningen i dag är att man ska få ett regelverk som styr över alla tävlingar.
– Det som är utmaningen på global nivå blir att få samma regler oavsett var i världen du befinner dig. Till exempel så blir reglerna tuffare i såväl Europa som Nordamerika i jämförelse med Asien och det måste förändras.
Kan inte Fis göra en regeländring och på så sätt få bort dessa vallor?
– Då måste vi först ha ett sätt att kontrollera vad man har under skidorna. Jag som var skidåkare på 90-talet tror inte på förbud utan att ha testmetoder att kolla upp vad man har vallat skidorna med, säger Jonsson innan han fortsätter:
– Problemet kommer inte till kommande vinter utan det blir 2029 som problemen blir tydliga. Då måste vi ha hittat ett sätt att kontrollera skidorna.
Finns det inga metoder i dag?
– Det finns, men ännu innebär det att du måste skicka ett prov som analyseras på laboratorium och det funkar ju inte. Det finns ännu inget snabbt sätt att kolla och det måste vi ha på plats innan vi kan ha ett totalt förbud.
På vilket sätt påverkas motionsåkarna?
– Om du åker i Norrbotten vid temperaturer kallare än -15 grader så är effekten betydligt mindre.