Statyn av Kalla vandaliserad: "Det känns i hjärtat"

Statyn som restes 2010 vandaliserades tidigare i år. Nu har konstnären Gunnar Hansson återställt den till ursprungligt skick. "Det känns i hjärtat", säger förre kommunalrådet Bengt Niska.

Charlotte Kalla och Bengt Niska (kommunalråd i Pajala) avtäcker statyn av skidstjärnan 2010.

Charlotte Kalla och Bengt Niska (kommunalråd i Pajala) avtäcker statyn av skidstjärnan 2010.

Foto: Mattias Forsberg

Längdskidåkning2022-07-26 21:00

Vandaliseringen skedde någon gång i slutet av maj i år men upptäcktes inte med en gång. Bland annat blev båda skidorna tillverkade i koppar sönderbrutna. 

– Det känns i hjärtat när någon gör ett sådant sattyg, säger Bengt Niska innan han fortsätter:

– Jag åkte förbi där för en tid sedan och såg att man hade brutit av skidorna. Det är klart att man funderar vad som driver folk att göra något sådant. Det är något som jag har jättesvårt att förstå.

Bengt Niska var i egenskap av kommunalråd i Pajala en av initiativtagarna till att uppför statyn av den älskade skidstjärnan.

– Ja, jag var med och drev saken tillsammans med Northland (gruvbolaget), Allan Lehto och Svea skog. Jag vill minnas att statyn kostade över 200 000 kronor.

Har du någon egen teori om vad som ligger bakom vandaliseringen?

– Nej, jag kan bara hoppas att det ger en sådan signal att man låter den vara i fred. Vi får väl hoppas att det var ett pojkstreck som ligger bakom det hela. 

– Det är bara att beklaga att det finns människor som gör sånt här. Det är ju hemskt att det ska behöva hända.

Vad betyder Charlotte Kalla för bygden i Tornedalen?

– Även om hon åkte för Piteå under många år så framkom det nästan jämnt var hon hade sina rötter. Jag tycker också att hon under den senaste tiden har visat upp en stolthet över hennes ursprung.

– Hon är en person som kommer att vara älskad väldigt länge till, säger Niska slutligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!