2008 i november presenterade sig en 23-åring för den svenska publiken. Det var Marcus Hellner som vann sin första världscupseger och han gjorde det på sin "hemmaplan" i Gällivare.
– Det fanns det inte på kartan att jag skulle vinna. Det var som en chock när det hände och det var nog bland det roligaste som hände i hela min karriär, säger Hellner om första segern.
Du var ganska ung då var det inte nervöst att tävla på hemmaplan?
– Inte speciellt för jag har alltid gillat att tävla inför folk och 2008 var det väl ingen som trodde att jag skulle vinna. Inte ens jag, skrattar Hellner.
Marcus Hellner tog trots sin fina karriär endast två segrar på världscupen bortsett från deletapper på Tour de Ski – bägge två på det som numera heter Hellnerstadion.
– Det kanske inte är så många som känner till det, men jag har inte så många världscupsegrar. Jag har mer mästerskapsmedaljer än segrar på världscupen, säger Hellner innan han fortsätter:
– Jag vet inte hur jag ska analysera det. Det kan vara att jag var extra bra på att få ut det mesta på mästerskap eller att jag inte var bra nog för att få ut det på världscupen.
Succén från 2008 där han vann det individuella loppet fick sin fortsättning två år senare när Gällivare på nytt hade världscupen på besök. Då vann det individuella loppet på nytt och sedan körde han sista sträckan i stafettlaget som också var först i mål.
– Visst det var fantastiskt, men det är lite både ock. Jag kan känna i dag att jag borde ha gjort det bättre på världscupen. Jag borde ha kunnat få ut mer av min karriär.
Om du tittar bakåt på tävlingarna i Gällivare – vad betydde de?
– Det blev en väldigt stor bekräftelse för att jag räckte till. Det blev en väldigt viktig seger.
Segrarna tidigt i karriären innebar en annan sak och det är att man i Gällivare döpte om skidstadion vid foten av Dundret till Hellnerstadion.
– Jag har svårt att vänja mig vid namnet på stadion. Jag är bara glad, men samtidigt känns det väldigt konstigt. Fast det innebär att jag blir svår att glömma bort, skrattar Hellner.
I dag så syns han ofta i området runt skidstadion, men i dag i en annan roll än skidåkare.
– Nu har jag lite andra roller och hjälper till med arrangemanget. I år så har vi full vinter och det blir lite enklare att arrangera riktigt fina tävlingar vilket är bra för Gällivare, säger Hellner.