Det har stormat kring Svenska Skidförbundet under några år.
Längdlandslaget hade en turbulent tid för några år sedan där stora delar av den administrativa maskinen byttes ut. Nu är väl känslan att det har landat i något som i alla fall utåt känns stabilt.
– I ett stort skidförbund så finns det givetvis många olika åsikter, men jag delar inte bilden av att det finns falanger och splittringar, säger Anders Furbeck och fortsätter:
– Det är definitivt en överdriven bild av hur verkligheten ser ut. Det finns inga kontroverser mellan längd och alpint till exempel. Att det skulle vara en kamp om det egna kapitalet är helt grundlöst.
Under året så har förbundet skakats av interna stridigheter som har lett till polisanmälningar och ett ärende i Riksidrottsnämnden – konflikten har delat upp Skidsverige i olika delar.
– Jag beklagar den situationen som har uppstått under det senaste halvåret. Vi har hanterat situationen intern och nu vänder vi blad.
Hur är det hanterat?
– Det som är uppe i Riksidrottsnämnden är en helt personlig sak för Stefan Bessman. Det är han som är utsatt för hotet och det är han som har polisanmält det hela. Det är inga beslut som skidförbundet varit med och kommit fram till.
– Men vi står bakom för oavsett var sånt här händer så är det inte acceptabelt. Det får helt enkelt inte förekomma. Att ha olika åsikter om saker föder utvecklingen, men det finns också spelregler för hur du får framföra dessa.
Inför årsmötet så handlat stormen om något annat.
Valberedningen hade lanserat sitt val till posten som ny ordförande och det var Jonas Bauer – tidigare chef på Skistar och vd för Vasaloppet. Det var dock en oenig valberedning då Götalands representant reserverade sig mot beslutet.
– Förslaget som lades fram av valberedningen saknade rimlig förankring. Det fanns en person från Götaland och en från Jämtland/Härjedalen och resten kom väldigt centrala delar av Stockholm mer vill jag inte gå in på. Det hade blivit en representation som hade varit helt orimlig sett till hur Skidsverige ser ut.
– I förslaget så var jag och alla andra från styrelsen utbytta och det var något som väldigt stora delar av Skidsverige inte accepterade.
Samtliga nio distrikt från Götaland nominerade istället Anders Furbeck, 67 år, som ordförande.
– Det är Götaland som burit fram nomineringen, men större delen av Norrland stod bakom nomineringen.
Var det självklart att godta nomineringen?
– Det krävdes nog en del övertalning för att få mig att acceptera nomineringen. Mitt krav var att jag kände ett stöd.
Vad blir viktigt att ni gör nu?
– Att vi ska fortsätta vara den familjen vi redan i dag är. Skidsverige mår jättebra och vi har den mest framgångsrika säsongen bakom oss med flest pallplatser någonsin. Vi växer på alla fronter från barn och ungdom till ledarsidan.
Andra länder dras med ekonomiska bekymmer – men att så skulle vara fallet för svensk skidåkning slår Furbeck ifrån.
– Vi har en väldigt stark ekonomi och vi är rustade för att möta alla utmaningar som väntar. Bilden om att det finns en ekonomisk konflikt inom förbundet kommer från en väldigt liten del av den alpina grenen i Sverige.
Hur mottogs du som ny ordförande?
– Det har varit så många glada tillrop så jag blir tårögd. Det gör att man nu förstår hur viktigt det här är för så många människor, säger Furbeck avslutningsvis.
Civilt så har Anders Furbeck tidigare jobbat som enhetschef på LKAB under 31 års tid. Sedan 2016 arbetar Furbeck som VD för Fura i Luleå AB.