Kalla till OS i Peking: "Jag är på rätt väg"

Under onsdagen kom beskedet. Charlotte Kalla är klar för att köra sitt fjärde OS då hon tilldelades den sista platsen i längdtruppen. "Nu har jag full fokus på att förbereda mig i lugn och ro, med träning och uppladdning", säger Kalla.

Charlotte Kalla fick glädjebeskedet under onsdagsmorgonen.

Charlotte Kalla fick glädjebeskedet under onsdagsmorgonen.

Foto: MAXIM THORE

Längdskidåkning2022-01-05 10:39

För första gången i karriären har Charlotte Kalla varit i ett läge där hon har tvingats kämpa in i det sista för att få en plats i en OS-trupp. Inför det kommande OS i Peking har det varit en enda lång kamp, men efter att Tour de Ski avslutades under tisdagen så satte sig SOK ned för att titta på vilken åkare som skulle få biljetten till Kina.

Nu står det klart att det blev Charlotte Kalla och beskedet tog mot med glädje av Tärendös stolthet.

– Jag känner att jag är på rätt väg och ser fram emot att få starta i mitt fjärde olympiska spel. Nu ska jag landa hemma efter en intensiv period med tävlingar och träning på hög höjd. Nu har jag full fokus på att förbereda mig i lugn och ro, med träning och uppladdning inför kommande utmaningar, säger Charlotte Kalla till SOK:s hemsidan.

Därmed fyller man på OS-truppen med nio OS-medaljer, tre guld och sex silver.

Under hela säsongen så har frågan om Kalla till OS eller inte varit en het potatis. Sedan Anna Dyvik fick den sjunde platsen till OS i damtruppen så har det stått klart att det bara fanns en plats till att kämpa om.

Frågan efter det har varit vilken typ av åkare som landslagsledningen och SOK har haft att välja mellan.

Peter Reinebo, Sveriges Olympiska Kommittés verksamhetschef, förklarar valet.

– OS-truppen kompletteras nu med mycket rutin från längdskidor. Både Charlotte och Calle tas ut som stafettåkare med möjlighet att åka andra distanser, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Längdchefen Anders Byström kommenterar valet där sprintern Johanna Hagström blev reserv på sprintsidan.

– Johanna har gjort en bra säsong och det visar hur tuff konkurrensen på sprintsidan är i Sverige. Vi vill att Johanna ska vara förberedd att åka med till Peking om det av någon anledning skulle bli ett återbud, därför är hon inbjuden att delta på OS-lägret i Italien, säger Byström.

På herrsidan så blev det inte oväntat Calle Halfvarsson som tog den sista platsen.

– Det har verkligen varit skönt att känna att kroppen varit i uppåtgående form under Tour de Ski. Jag hoppas kunna göra mitt bästa OS hittills i Peking. Nu ser jag fram emot lite tid på hemmaplan med uppladdning inför Peking, säger Calle Halfvarsson.

OS i Peking startar den 4 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!