Domen: "Bäst av alla när det gällde som mest"

Skid-SM i Kalix satte punkt för en säsong med en dubbel VM-guldmedaljör, en historisk genomklappning och ett genombrott som ger svensk skidåkning hopp. Sportens Jonas Andersson ser tillbaka på en händelserik vinter och betygsätter de mest kända norrbottniska åkarna.

Två VM-guld – det räcker för att Jonas Andersson ska ge Jonna Sundling högsta betyg.

Två VM-guld – det räcker för att Jonas Andersson ska ge Jonna Sundling högsta betyg.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Längdskidåkning2021-04-13 07:00

Betyg enligt en femgradig skala: Fem=mästerligt, fyra=mycket bra, tre=bra, två=godkänt, ett=underkänt.

Fem

undefined
Två VM-guld – det räcker för att Jonas Andersson ska ge Jonna Sundling högsta betyg.

Jonna Sundling, Piteå Elit

"Bara" två tredjeplatser i världscupen, men vem bryr sig om det när Sundling, 26, var bäst av alla när det gällde som allra mest? Trots att förhandsfavoriten Linn Svahn misslyckades fick Sverige en pangstart på VM i Oberstdorf – tack vare Jonna Sundling. I den tyska vårvärmen gjorde hon sin bästa klassiska sprint i karriären och vann ett överlägset VM-guld. Några dagar senare följde hon upp succén med nästa guld, den här gången tillsammans med Maja Dahlqvist i sprintstafetten. Även om Sundling var en del av fiaskot i den långa stafetten – där hon själv inte gjorde bort sig – går det inte att sätta annat än högsta betyg på hennes säsong.

Fyra

undefined
Ebba Andersson.

Ebba Andersson, Piteå Elit

Under sin första säsong i Piteå Elit fortsatte Ebba Andersson att visa vilken världsåkare hon är. Nio individuella pallplatser i världscupen (bland annat karriärens första seger), totaltrea i Tour de Ski, en seger i Ski Classics – och framför allt den individuella resultatraden 3–3–4 i VM, som gav 23-åringen hennes två första individuella mästerskapsmedaljer. Fler lär komma. Hade det inte varit för den svaga inledningen på Tour de Ski hade hon kanske kunnat slåss om totalsegern. Nästa steg är att vinna fler tävlingar och utmana Therese Johaug på allvar.

undefined
William Poromaa.

William Poromaa, Åsarna IK (Malmberget)

Åsarnas stjärnskott föddes i Malmberget – så det är klart att William Poromaa ska vara med på den här listan. 20-åringen fick sitt stora genombrott den gångna säsongen. Flera topp tio-placeringar i världscupen och som bäst på VM, med dubbla niondeplatser. Dessutom tolva på femmilen och körde den avslutande sträckan i stafetten, där han överraskande var med i bronskampen långt in på sista varvet. Poromaa har tillsammans med Jens Burman och Oskar Svensson visat att det finns ljus i det svenska herrskidåkningsmörket. Det blir mycket spännande att följa hans fortsatta utveckling.

undefined
Jenny Larsson.

Jenny Larsson, Team Ramudden (Luleå)

I skuggan av den traditionella världscupen har Sverige dominerat långloppscirkusen Ski Classics. Allt började med en norrbottnisk superskräll i Schweiz i mitten av januari. I temperaturer en bra bit under 20 minusgrader var 25-åringen från Luleå överlägset starkast över de 65 kilometerna i La Diagonela. Jenny Larsson var mer än 3,5 minuter snabbare än säsongens stora dominant Lina Korsgren. Det blev inga fler segrar, men Larsson var säsongens näst bästa U26-åkare, tvåa i sprintcupen och sexa i totalen.

Tre

undefined
Emma Ribom jublar med Linn Svahn och Maja Dahlqvist, efter sprinten i Val di Fiemme där alla tre var på pallen.

Emma Ribom, Piteå Elit

23-åringen från Kalix snuddar på en fyra i betyg efter en säsong som innehöll karriärens första pallplats i världscupen. Ribom slutade trea i den klassiska sprinten i Val di Fiemme och hade kunnat vara ett medaljhopp på samma distans i VM, men på grund av den vansinnigt hårda konkurrensen blev hon inte uttagen. Gjorde godkända prestationer i Oberstdorf (18:e i skiathlon, 14:e på tremilen), men hade nog hoppats på lite mer. Har varit stabil i världscupen med flera placeringar runt tionde plats. Kommer säkerligen stå på pallen fler gånger – kanske även på distans.

undefined
Lovisa Modig.

Lovisa Modig, SK Bore (Luleå)

Lovisa Modig, som numer bor i värmländska Torsby och tävlar för SK Bore, är tillbaka på den internationella scenen efter flera tunga säsonger. Efter starka prestationer i nationella lopp fick hon chansen i världscupen i både Lahti och Falun och tog poäng i två av tre individuella lopp. 28-åringen fick även kliva upp på stafettprispallen i Lahti. Kan Modig etablera sig i världscuplaget nästa säsong?

Två

undefined
Charlotte Kalla efter VM-stafetten i Oberstdorf.

Charlotte Kalla, Piteå Elit

33-åringen kom tillbaka sensationellt starkt efter att ha insjuknat i covid-19 och var bara tio sekunder från VM-medalj på 10 kilometer fritt, där hon slutade sexa. Även fin femma i skiathlon – men tyvärr för Charlotte Kalla överskuggar stafetten allt annat. Usla skidor var en stor del av förklaringen och vallachefen Petter Myhlback tog omedelbart på sig ansvaret, men det går inte att bortse från att Charlotte Kalla – Sveriges genom tiderna bästa skidåkare på damsidan – för alltid kommer att förknippas med detta historiska idrottsfiasko. Jag hoppas att hon fortsätter karriären och tar revansch på OS i Peking.

undefined
Johan Häggström.

Johan Häggström, Piteå Elit

Kalixsonen fick en bra start på säsongen med semifinalplatsen i sprinten i Ruka, men sedan lyfte det aldrig riktigt för Häggström, 29. Som helhet får hans säsong ses som ett steg tillbaka jämfört med den höga nivå han höll föregående vinter. Bra stafettsträcka i VM och fina SM-lopp i både Borås och hemma i Kalix räcker inte för mer än godkänt betyg.

undefined
Björn Sandström.

Björn Sandström, Piteå Elit

Hade nosat på ett högre betyg om han gjort ett bättre VM, men han lyckades inte alls pricka formen till Oberstdorf. Visade fin form under såväl Tour de Ski och världscupveckorna därpå, med flera placeringar runt 20-strecket. Kan han etablera sig på den nivån blir 26-åringen en viktig kugge i det svenska herrlaget.

undefined
Sofia Henriksson.

Sofia Henriksson, Piteå Elit

Jag kan inte låta bli att hoppas på nya klassiska topplopp av Sofia Henriksson, men det börjar bli orättvist mot henne. I år är det sju år sedan hennes nionde- och elfteplatser i världscupen. Fick chansen i världscupen i januari i år och tog sina första poäng på fyra år. Det går inte att kräva mer av 27-åringen just nu.

undefined
Niklas Henriksson.

Niklas Henriksson, Team Curira (Luleå)

Ingen succésäsong för den 30-årige långloppsåkaren från Luleå. Stabil på placeringarna mellan 30 och 40, med plats 24 i La Diagonela som bästa notering.

Ett

undefined
Lisa Vinsa.

Lisa Vinsa, Piteå Elit

Ny tung säsong för 25-åringen, som inte fick chansen i världscupen en enda gång. Har i stället hamnat på en nivå runt 20:e plats – i nationella tävlingar. För bara två år sedan var Vinsa 14:e i totalen i Tour de Ski (med decimerat startfält), så talangen finns. Men hon har uppenbarligen mycket att jobba med för att få ut den igen.

undefined
Fredrik Andersson.

Fredrik Andersson, Piteå Elit

Det lyfter inte riktigt för 22-åringen, som nyss avslutat sin första säsong i Piteå Elit. Segern i Sverigecupen i Boden var bra, 34:e-platsen i världscupen i Lahti var tangerat personbästa och stafettbronset i U23-VM förtjänar en fin plats i bokhyllan, men på det stora hela står Andersson och stampar.

Säsongens...

Bästa: Jonna Sundlings fantastiska VM. Trots att storfavoriten Linn Svahn inte höll stod vi där med en helt självklar svensk världsmästare – som dessutom lyckades återupprepa succén bara några dagar senare.

Sämsta: Känslomässigt är svaret enkelt: Sveriges fiasko i damstafetten i VM gjorde ont att se. Logiskt: Att FIS inte lyckades presentera ett covidanpassat upplägg för världscupen som fick alla att känna sig trygga. Det gjorde att stora delar av säsongen avgjordes utan de bästa åkarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!