Dubbla EM-silver för Sara Johansson

Sara Johansson, 19, från Kiruna tog dubbla silver i draghunds-EM i Polen trots att hon fortfarande är junior.- Jag är väldigt, väldigt nöjd, säger hon.

Kirunatjejen Sara Johansson och hunden Sally imponerade under EM i draghund. Ekipaget tog dubbla silver.

Kirunatjejen Sara Johansson och hunden Sally imponerade under EM i draghund. Ekipaget tog dubbla silver.

Foto: Alexander Linder

KUBALONKA2010-02-08 06:00
Det var mycket speciella förhållanden i Polen med milt väder och i överkant tuffa banor.
- Det var jättebackigt och många tvära kurvor och isigt underlag. Dessutom var det lite för varmt för hundarna som har fått slita hårt, säger hon.
Sara Johansson ställde upp i den nordiska stilen med sin egen korthåriga vorstehtik Sally. De fick en hård första dag då 15 kilometer linkörning stod på programmet.
De gick ut hårt, men de tog totalt slut och körde in i den berömda väggen på andra varvet.
Sedan gick det desto bättre.
Dag två avgjordes grenen combined som innebär att man kör en sträcka med pulka och en sträcka med bara lina. Men framför allt var loppet bara tio kilometer och det var hela skillnaden.
Den här gången höll ekipaget hela sträckan.
Ovan vid bantyperna
Andraplatsen klarades med råge samtidigt som hon aldrig var nära att hota det norska segerekipaget.
- Jag hade ingen chans mot norskan. Men jag var supernöjd med silver.
Placeringen gav henne en plats i det svenska mixade stafettlaget som enda tjej. Hon körde tredje sträckan av fyra och det blev ett nytt silver.
Medaljerna ger mersmak inför satsningen mot VM i Holemkollen nästa år. Då är hon senior på riktigt och förmdligen mer segertippad.
I slädhundsklassen kom Rebecca Norberg på 19:e plats medan Emelie Waara valde att stryka sig i tvådagarstävlingen. För dem blev de tuffa banorna... för tuffa.
- Våra hundar är inte tränade för den här typen av banor. Vi får föra diskussionen på förbundsnivå om att kanske införa någon sorts homologisering av banorna, säger Åke Norberg i Svenska draghundsportförbundet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om