Men framför allt. Framtida juniorlag slås sönder och därmed försvinner det unga spelare som hamnar i ett ingenmansland. Dels för de spelare som tagit plats i seniortruppen men inte får speltid, dels för de som inte fick plats men som hade kunnat spela juniorfotboll i minst två till.
Tunna A-lagstrupper behöver fyllas på efter i stort sett varje säsong. Inget konstigt med det. Men numera sker det inte på ett naturligt sätt som det en gång gjorde.
Det vill säga; spelare som gjort sin sista säsong som junior och är i åldern 18–19 och ska ut i seniorfotbollen. Endera tar man steget upp i sin nuvarande klubb eller så får man titta sig om efter en ny seniormiljö.
Men numera hinner spelarna inte ens bli juniorer (17–19 år) innan seniorfotbollen knackar på med allt vad det innebär. Visst finns det exempel på talanger som är 15–16 år som kan konkurrera på seniornivå, men i de flesta fallen stagnerar utvecklingen eftersom spelarna helt enkelt inte är redo.
Det bästa för norrbottnisk fotboll på sikt är att föreningar ser till att det finns juniorlag både på pojk- och flicksidan. Det är där de kan följa utvecklingsplanen för sin ålder, det är där de spelar med sina kompisar, det är där de känner sig trygga, det är där kärleken till sporten frodas.
Att spela seniorfotboll i andralag i lägre divisioner är inte heller det rätt väg att gå för en ungdom som är 15, 16 eller 17 år. Glädjen försvinner.
Det är bristen på seniorspelare som är det stora problemet. Men om fotbollen på sikt ska få bredare seniortrupper så juniorverksamhet nyckeln till framgång.
Om inte så kommer fotbollen i Norrbotten stå kvar i moment 22.
Svenska Fotbollförbundet har märkt av problematiken och inför nästa år införs det en åldersreglering på 15 år för seniorspel runt om i Sverige. Regleringen bottnar i att förbundet har märkt av en skev åldersstruktur framför allt på damsidan där ett stort antal ungdomar (i vissa falla barn) tidigt befinner sig på seniornivå.
SvFF sätter dock samma åldersgräns på pojksidan i och med att de vill säkerställa att spelarutbildning högre upp i åldrarna följs.
Det här är ett steg i rätt riktning, även om en 15-årsgräns känns ungt även det.
Låt ungdomarna spela juniorfotboll så länge som möjligt – det vinner alla på i längden.
"Så många som möjligt – så länge som möjligt" låter bra. Men då ska det också efterlevas.