Till helgen börjar elitserien i konståkning. Nikolaj Majorovs förberedelser hade kunnat vara bättre. I går gick skenan sönder när han bröt genom isen inne i Coop Norrbotten Arenas B-hall.
– Isen är för tunn. Den var precis nylagd och alldeles, alldeles för tunn så den klarar inte av att ta emot all kraft som det blir när jag landar mitt hopp. Jag gick genom isen – ner i betongen.
Majorov klarade sig utan någon skada. Men att gå ut på en is som är så tunn att den går sönder medför en skaderisk.
– Det är samma sak varje år. I början av säsongen och i slutet när man får flytta till en annan ishall. Det är samma tjorv varje år. Förra säsongen drog jag upp en tagg på skenan bara några timmar innan jag skulle åka till EM, för att isen var för tunn. Nu gick en tagg sönder igen och jag vet inte om jag kan få den lagad eller om jag hinner få en ny innan elitserien. Tyvärr anpassas isen för hockeyn, med tjockleken och temperaturen på isen och där har det inte skett någon ändring. Det är bara löjligt hur isarna har sett ut, säger Nikolaj Majorov.
Majorov menar att konståkare inte borde ha släppts ut på isen i det skick den uppenbarligen var i.
– Det är en dumhet som inte har kontrollerats. Det är så lätt att borra is och kolla tjockleken. Nu måste jag själv stå för allt för att det är någon annan som har missat något som är så enkelt att kolla. Det är löjligt kasst att släppa in folk utan att kontrollera isen.
Luleå Hockey sköter driften i Coop Norrbotten Arena. Peter Lundberg är driftansvarig.
– Isen har varit tunn. Onekligen har den vid tillfället varit för tunn eftersom det har gått hål i den, säger Lundberg.
Lundberg fick veta redan förra veckan att det har varit problem.
– Då hade vi bara några millimeter när ishallen skulle köras igång. Vi har haft problem med vattentillgången. Det är en klen ursäkt och inget vi ska skylla på, men så är det faktiskt.
Borde ni ha öppnat hallen då?
– Kanske inte för elitåkningen på konståkningsnivå. Men för övriga verksamheter har det inte varit några problem, säger Peter Lundberg.
Är isen anpassad mer för ishockeyn?
– Vi anpassar den inte för hockey eller för konståkning. Vi kan inte prioritera någon. Jag vet att det emellanåt kommer de synpunkterna, men det är inget vi prioriterar från vår sida. Vi vill att verksamheten ska fungera för alla.
Vad är problemet med att göra isen tjockare?
– Då blir ytan varmare och segare, det blir mer snö på isen och då kan man inte få en puck att glida.
Men isen ska bli tjockare nu?
– I kväll (tisdag) kommer det att läggas på is och det är ingen träning på förmiddagen i morgon, så vi har nästan ett dygn på oss att få ihop ytterligare fem millimeter. Mycket mer går inte att göra, säger Peter Lundberg.
Nikolaj Majorov tycker att det är hög tid för en ren konståkningshall.
– Låt konståkningen höra hemma i en ishall där temperaturen och isens tjocklek kan vara anpassad efter oss. Då är problemet löst. Tyvärr har ingen velat lösa det för oss.
20-åringen från Luleå Konståkningsklubb går nu en kamp mot klockan för att få till en skena till elitseriepremiären.
– Förhoppningsvis kan vi laga den på något sätt, slipa till tagen så att det går att använda den. Annars hoppas jag att jag kan få hit en ny skena i slutet av veckan. För att köra utan en tagg blir fruktansvärt svårt.