I början av oktober fixade Alexander Majorov en OS-plats till Sverige.
Nu går han en kamp om att få åka dit.
– OS är en stor, viktig del och jag har förberett mig sedan i maj. Allt fokus har legat på detta, säger han.
Stjärnan, som tävlar för Luleå Konståkningsklubb, blev trea i Nebelhorn Trophy och säkrade platsen till Pyeongchang.
Men för att få åka för SOK krävs resultat som motsvarar topp åtta på VM.
– Det som behövs är skyhöga poäng. Sverige och Norge är de enda som har de kriterierna, att man måste visa topp 8-placering för att få åka på sitt andra OS, och det är extremt svårt. Man kan man göra exakt samma sak och få 230 eller 260 poäng på olika tävlingar.
Majorovs personbästa är 246,56 poäng från Vinteruniversiaden 2017 – i närheten av de cirka 250 poäng som krävs.
Men tävlingen räknas inte.
– Det är jättekonstigt att de inte räknar in de poängen, då skulle det vara ganska lugnt för mig.
Beror det på motståndet?
– Bra fråga. Ibland när man ligger och nosar bakom mästarna kan man få lite lägre poäng – för att inte äventyra mästartiteln. Ligger man långt ifrån kan man få lite högre poäng. Det är det jag hoppas på i Grand prix-tävlingen. Jag är inte bland de tre bästa så jag har en chans.
Majorov har tre tävlingar på sig att prestera.
I helgen kör han Grand Prix-tävlingen i Kina, sedan väntar ytterligare en tävling och i januari är det EM.
Vad tycker du om SOK:s krav? Sverige är ju ingen jättestor konståkningsnation.
– Nej, och krav är bra – i vissa sporter. Självklart förväntar man sig mer i längdskidor och andra sporter där Sverige är bra, där finns ett stort urval. I konståkning är det förre och det är inte många som håller de kraven. Vi har tre herrar som har valt OS-nivå de senaste tio åren och jag är den tredje. Man måste ha talang, tur och bra kropp – det är svårt att hålla den standarden.
Majorov hoppas att reglerna ska ses över.
– Alla länder tycker det är jättekonstigt. Vi får hoppas att de kollar på detta. Konståkning går inte på tid eller har tydliga poängsystem, det är en bedömningssport.
Vad har du för förväntningar på helgens tävling?
– Jag är inte bland de som är längst bak utan jag kan slåss om topp fem. Det blir kul. Det är ett bra sätt att ladda om för tidsomställningarna också. Det är inte så ofta man åker till Asien, det är mer åt andra hållet.
Majorov tvingas ligga på topp under lång tid eftersom han inte fått klartecken om att få åka till OS. Det gör säsongen lång – och kräver sin planering.
– Jag får aldrig tappa formen, det är det som är farligt. Det är skaderisker och man måste träna extremt smart. Men när det är mycket press presterar jag som bäst.
Hur gör du för att ladda om och hålla formen?
– Det är svårt, jag har kört min säsong ganska klokt. Jag skulle tävla tidigt, men tackade nej. Det är något jag har lärt mig – att tacka nej. Förra veckan tackade jag nej för att hälsenan inte var bra nog, jag hann inte återhämta mig. Tack vare att jag tackade nej fick jag ett visst antal dagar att återhämta mig och nu känns det bra.
Hur ser träningsupplägget ut?
– Man kör mindre. Vi kör mycket kondition och hoppar. Piruetter och steg tar på kroppen men inte på samma sätt, det är mer musklerna. Hoppen tar på benen och det gör ont. I stället för att köra tre hopp, klarar man ett så räcker det. Man tar hand om sin kropp.
Kan det påverka resultaten?
– Jag vet inte, det kanske till och med är bättre. När man har alla besked anpassar man ju säsongen och jag skulle ha gjort annorlunda om jag redan var klar för OS. Nu är det som det är och man får hoppas man är skadefri.
När får du besked?
– Jag tror det är veckan efter EM.
Vad händer om det inte blir något OS för dig?
– Visst skulle det vara surt, men jag vet vad som krävs för att ta mig dit.