Sveriges 50 bästa konståkare var på plats i Luleå för att tävla i Elitseriepremiären i helgen. Emilia Stenman och Ellinor Nordqvist från Luleå konståkningsklubb var de enda norrbottniska deltagarna.
Elitserien är en återkommande tävling för juniorer och seniorer på både herr- och damsidan. Av tradition arrangeras premiären i september i Luleå.
Ellinor Nordqvist blev efter SM 2022 uttagen till landslaget, vilket innebär att hon får åka på landslagsläger och även tävla internationellt. Nu gör hon sista året som junior.
Hon började när hon var fem år och tränar två till tre timmar om dagen, sex dagar i veckan.
– Konståkningen betyder jättemycket för mig. Det är ett sätt för mig att uttrycka mig på och det ger mig energi och glädje, säger hon.
Hennes tränare heter Aleksandr Smokvin.
Att åka Elitserien på hemmaplan är något särskilt.
– Det blir en hel del resor under tävlingssäsongen eftersom alla tävlingar är söderut, utom den här. Det är jätteroligt och speciellt att tävla på hemmaplan, säger hon.
När poängen efter lördagens korta program och söndagens fria program räknades ihop stod det klart att hon utklassade konkurrenterna med sammanlagt 141.32 poäng. Tvåan hade 113,76 poäng.
– Jag är nöjd. Jag hade det lite kämpigt förra säsongen så det här var mycket bättre.
I fria programmet satte hon två trippel toeloop och två trippel salchow.
– Och så trippel lutz med landning på två fötter, men det var nära.
Och så vann du, hur kändes det?
– Ja, det är ju alltid roligt att vinna. Och på hemmaplan är det extra speciellt.
Målet är att lära sig trippel axel, vilket innebär 3,5 varv i luften. Ännu är det inga damer i Sverige som hoppar kvadrupel, det vill säga ett hopp med fyra varv i luften.
– Men vill jag också prova också, säger hon.
Emilia Stenman, 17 år, slutade på tjugonde plats.
– Att få tävla i Elitserien har varit en dröm för mig sedan jag var liten. Den har ju arrangerats här i några år, så man har vuxit upp och fått se alla åkare som man har sett upp till och nu får jag åka i samma serie som dem, säger hon.
Tävlingsmomentet i sporten inrymmer många känslor.
– Det kan vara alltifrån nervöst till roligt till pirrigt – allt möjligt.
Konståkningen betyder mycket även för henne.
– Det är en "safe place" för mig. Man kan komma till träningen, vara med kompisar och bli bättre på det man älskar att göra. Det är vad konståkning är för mig.