Framgång föder ju framgång - så det finns förutsättningar

Kommentar - Hans Sternlund2008-12-13 06:00
Skidåkningen är en speciell sport och kräver så oerhört mycket av den som vill nå långt. Och det kan hända så mycket efter vägen.
Det vill till att de som har de tjurigaste skallarna, de som har den mentala styrkan att underkasta sig oerhörda mängder träning och dessutom de har perfekta fysiska förutsättningarna väljer att få utlopp för sina talanger i skidspåret.
Som om inte det vore nog, man bör också ha begåvats med ett par föräldrar som är beredd att ställa upp helhjärtat med skjutning, vallning och annat som behövs.
Nå, förutsättningarna finns som sagt. Vi har i alla fall fortfarande vinter och det är mer än man kan säga om många andra trakter i landet.
Tveklöst har vi också förmågorna och två av de främsta porträtteras i artiklarna här intill.
Linda Lundberg och Jim Åhl - och för all del Fanny Pekkari och Jennie Öberg - har visat att de kan konkurrera med de allra bästa i sina respektive åldersklasser.
Men i de här åldrarna kan de ske stora omkastningar och en spikrak kurva uppåt kan brytas av till synes oförklarliga skäl. Det gäller att kunna hantera motgångar likväl som framgångar, det är inte alla förunnat.
Ta sig igenom ett nålsöga
Juniorerna har också det riktiga eldprovet framför sig när de ska lämna skidgymnasiets trygga miljö och bestämma sig för om de ska pröva sina vingar eller säkra upp med ett jobb eller studier. Skidåkningen är en otäckt svartsjuk älskare som kräver full fokus och inte gillar någon som helst konkurrens om uppmärksamheten.
Att kunna kombinera en helhjärtad skidsatsning med andra sysslor är ännu färre förunnat.
Det är alltså ett nålsöga som våra skidåkande kameler ska ta sig igenom.
Men jag ger mig tusan på att de finns därute. Men det är nyckfullt. Genombrottet kan lura bakom nästa slakmota eller också kommer det inte alls.
Jag är helimpad av Charlotte Kalla, Marcus Hellner och de andra som har vågat lita på sin förmåga och gått den väg som hjärtat har valt. Belöningen är desto större.
Hyllningarna på Vassaratorget efter världscupsegrarna fick dem säkert att tycka att det var värt slitet, i spåren, i gymmet och ute på myrarna.
De är precis i början av sina karriärer och kommer säkert ge oss många sköna ögonblick vid spåren och i tv-soffan.
Det finns förutsättningar
Deras roll som förebilder går knappt att övervärdera. Utan dem hade förutsättningarna för att få fram nya stjärnor varit betydligt mindre.
Framgång föder som bekant framgång och Charlotte och Marcus har med all önskad tydlighet visat att det går att slå sig fram i den stora skidvärlden som norrbottning (jo, jag räknar Lerdala-Marcus som sådan. Jag tror inte att han misstycker).
Det finns som sagt förutsättningar.
I det här sammanhanget passar jag på att ansluta jag mig till dem som tycker att det vore synd om Gällivare kommun gjorde förutsättningarna sämre genom att lägga ned de regionala intaget till skidgymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om