Många tunga lyft i sporthallen

"Tekniken betyder otroligt mycket". Det säger Kirunasonen Johan Klein, en av de 19 tyngdlyftare som deltig i lördagens tävling i sporthallen.

Nybörjare. Vertti Kenttälä, 17, kom från Rovaniemi till Kiruna för att tävla.

Nybörjare. Vertti Kenttälä, 17, kom från Rovaniemi till Kiruna för att tävla.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA/TYNGDLYFTNING2017-04-08 18:58

Tyngdlyftarna som deltog i tävlingen kom för Kiruna, Gällivare/Malmberget, Jokkmokk, Luleå och Rovaniemi. Åldersspannet var brett - de yngsta lyftarna är ännu inte myndiga och den äldsta, Bo Isovaara, har hunnit fylla 73. Han berättar att han har lyft tungt sedan tidigt 1970-tal.

– Bland veteraner ligger jag i världstopp, säger han.

Och visst gick det bra för honom nu också. I och med lördagens tävling, den fjärde och sista i serien, allsvenskan, är han kvalificerad till veteran-EM i Halmstad i sommar. Bo Isovaara berättar att ytterligare två lyftare från Kiruna AIF:s tyngdlyftningssektion kan kvala in dit.

Någon veterantävling är dock inte aktuell för Vertti Kenttälä från Rovaniemi. Han är nämligen bara 17 år och har inte tränat tyngdlyftning i mer än fem månader. Tävlingen i Kiruna är den andra någonsin som han är med i. Om han har tur brås han på sin farfar.

– Tyngdlyftning är en familjetradition. Min farfar är gammal världsmästare, berättar Vertti Kenttälä.

Vi såg honom klara 53 kilo i ryck, två kilo mindre än hans personbästa. Senare såg vi honom i den andra grenen, stöt, och då såg han riktigt nöjd ut. Kanske satte han ett nytt personbästa då istället.

Johan Klein tävlade precis som Bo Isovaara på hemmaplan. Han satte nytt personbästa i ryck när han klarade 72 kilo. Johan Klein har tränat tyngdlyftning i sex år. Han berättar att det är hans "andrasport", hans satsar mer på slalom. Vi frågar honom vad som är kul med tyngdlyftning.

– Att pressa sig själv så mycket som möjligt. Och det är kul att ta igen på gamlingarna. Sakta med säkert är man ifatt dem, säger han och skrattar.

Hur blir man duktig?

– Man måste nöta och nöta. Träning ger färdighet. Det är bara att hålla på så länge tills tekniken börjar stämma, säger han.

En annan tyngdlyftare det stämde riktigt bra för är Katrine Boman, Luleå atletklubb. Hon klarade 91 kilo i stöt - nytt personbästa. Med lördagens resultat har hon kvalat in till SM i Borås. Det var hon förstås nöjd med.

– Det är kul att kunna ha kontroll över tunga vikter, säger hon, när vi frågar vad hon gillar med sporten.

Hon har tävlat i SM två gånger tidigare och slutat på sjätte plats båda gångerna. Hon hoppas på en bättre placering i år.

I Jokkmokk är det tjejerna som håller liv i tyngdlyftningen. Det berättar tränaren Klas Wallmark - som öser beröm över sina adepter.

– Flickorna är duktiga, väldigt ambitiösa och tekniskt skickliga. Nu vill ha killar som lyfter också, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!