Petra Lövberg är inne på fjärde säsongen som huvudtränare i Kiruna konståkningsförbund och ansvarar för planering, schemaläggning och kontakt med andra föreningar.
De senaste åren har föreningen vuxit. Föreningen har 106 registrerade medlemmar, och då är inte eleverna från skridskoskolan på cirka 30 elever per termin medräknade. Ett stort problem klubben står inför är att hallarna är fullbokade och det är svårt med istider.
Lövberg säger, att intresset är så stort från hockeyn och konståkningen att ytterligare en ishall hade fulltecknats utan problem.
– Det är många som stannar kvar efter skridskoskolan och vi har överfulla träningsgrupper. Vi har egentligen ett önskat maxantal om tio åkare på isen men det är bara i de äldsta grupperna vi lyckas med detta.
– Åldersgrupperna måste samsas vilket inte är optimalt. Äldre åkare behöver mer plats på isen, dels för åkningen då utvecklingen inte kan tillgodoses helt, men även för säkerheten.
Åkarna är engagerade i hela verksamheten och inte bara den egna åkningen.
– De äldre tränar övriga åkare. Man måste inte men vi är samtidigt beroende av det för att klara av tränarfrågan. Vi uppmuntrar däremot inte åkare som även tränar andra idrotter utan de ska få fokusera på sin egen utveckling, säger Lövberg.
16-åriga Ebba Kjellberg är en av cirka 200 A-juniorer i landet. Förutom att hon läser första året på gymnasiet tränar hon på is sex timmar i veckan, fysträning tre timmar i veckan och är tränare åt de yngre åkarna.
– Konståkning är det roligaste som finns och målet är att tävla i elitserien. Når jag inte dit vill jag ligga i toppen av A-serien men har däremot tänkt sluta när jag blir senior. Då slutar jag gymnasiet och vet inte om jag kommer att ha tid med jobb till exempel. Men det beror på om jag känner mig färdig.
Nu får hon antalet träningstimmar som behövs för att kunna mäta sig med elitåkare söderöver med en helt annan tillgång till istider.
– Tidigare har vi fått kämpa för att få istid. Den här säsongen har det blivit bättre och jag får den tid jag behöver i och med att jag har morgonträningar.
Nackdelen med att bo i Kiruna sett till konståkning är avståndet. Förbundet sanktionerar tre A-lagstävlingar och utöver det klubbtävlingar klubben sanktionerar så totalt mellan fyra och sex tävlingar per säsong.
– Det blir längre resor till träningsläger. A-lagstävlingarna är ofta i Stockholm och Västerås så det blir många resor och man missar mycket annat. Än så länge är det lugnt i skolan men jag tror att det blir tuffare i tvåan och trean.