Hockeycupen som inget lag kan vinna

Att bekräfta barn för hur de presterar skapar onödig stress och i förlängningen otrygga individer. Då är det bättre att fokusera på hur barnen beter sig mot varandra och spelar som lag istället. Det menar KIF-U som arrangerar Kisab Empes cup i helgen - där inget lag kommer att utses till vinnare.

GILLAR TÄNKET. ”Det påverkar mycket för är man kompisar är det roligare att spela”, säger Mickel Nilsson Sárri, här med Hasse Laaksonen.

GILLAR TÄNKET. ”Det påverkar mycket för är man kompisar är det roligare att spela”, säger Mickel Nilsson Sárri, här med Hasse Laaksonen.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA/Ishockey2016-10-07 13:00

– Grundtanken är att fokusera på hur vi beter oss mot varandra, att vi säger bra saker och är schyssta. Alla vill bli sedda och vi behöver se varandra - inte bara se vad vi presterar och bedömas efter det, säger Mats Pessa, hockeypappa och ansvarig för helgens Kisab Empes cup i Lombiahallen.

Han är bekymrad över att både idrotten och skolan är så fokuserad på prestation. Gör man bra ifrån sig i skolan får man höga betyg, gör man mål i hockey får man beröm för det. Det här kan orsaka stress och göra att man blir känslig för motgångar. Det ger helt enkelt ingen bra grund för en god självkänsla.

– Jag tror att många sjukskrivningar för psykisk ohälsa har med det här att göra. Vi vuxna kan ju knappt berömma varandra för hur vi är som personer; ge beröm för att någon är trevlig, social eller snäll exempel. Vi är inte vana vid sådant beröm, fastän det är hur vi är som människor som är det viktiga.

Kiruna IF:s pojklag, där de flesta är födda 2005, jobbar mycket med beteende och reflektion kring de här frågorna. Det gäller att bryta ner idéerna till något praktiskt som elvaåringar kan begripa och acceptera. Hasse Laaksonen, en av ledarna, berättar att laget har något som kallas för kompiskontrakt. I dem står det hur man är en bra kompis och lagkompis, och vilka konsekvenser det får om man bryter mot det som står i kontraktet.

Reglerna har killarna i laget själva tagit fram. Ger en spelare en oschysst gliring till en lagkamrat på träning kan han till exempel få gå av isen en stund.

– I den här åldern är det lätt att man ger gliringar till varandra. Det här innebär inte att alla måste vara jättebra kompisar, men när man har ripan på (lagets matchtröjor reds. anm.) då ska man vara schysst mot varandra. Man ska till exempel kunna sitta bredvid vem som helst i laget på bussen till och från match, säger Hasse Laaksonen.

Vad säger spelarna själva då? Mickel Nilsson Sárri tycker att det är viktigt att man schysst mot lagkompisarna och menar att det är bättre att ge beröm för något bra än att gnälla när någon gjort något fel.

– Det påverkar mycket för är man kompisar är det roligare att spela. Om man är ovänner kanske man inte vill passa varandra till exempel, säger han.

I helgens cup är det därför beteende och lagsammanhållning som står i fokus - inte antalet gjorda mål eller vunna matcher. Mats Pessa hoppas att killarna tar med sig det här tänket till skolan och vidare in i vuxenlivet.

– Jag tror att lagidrotten har stor möjlighet att påverka hur vi är mot varandra. Om barnen mår bra och är trygga kommer de också att kunna prestera bättre, så det är en win win-situation egentligen. Gillar Kirunaborna de här idéerna får man gärna komma till hallen i helgen och visa sitt stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om