Gymnasterna som är på väg mot toppen

Styrka, handstående och volter. GK Norra Nordens Juniortrupp nöter nu grunder – om några veckor börjar hårdträningen inför Riksmästerskapen i april.

BALANS. Vissa element måste vara med i fristående, såsom piruett, hopp och balansövningar.

BALANS. Vissa element måste vara med i fristående, såsom piruett, hopp och balansövningar.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA/gymnastik2016-01-26 06:00

19 gymnaster tränar tillsammans i juniortruppen. De yngsta är 10 år gamla och de äldsta är 16.

Truppen laddar nu inför RM 1, Riksmästerskapen, som kommer hållas i april. Där kommer man tävla i fristående, trampett och tumbling.

Nu är man inne i en uppbyggnadsperiod, där man fokuserar mycket på styrka och nöter gymnastikens grunder.

– Handstående är grunden i all gymnastik och man kan alltid göra det bättre. Man vet ju att nötandet leder någonstans i längden, säger Sara Lindmark, en av Juniortruppens tre ledare.

På RM kommer Juniortruppen att tävla i fristående, tumbling och trampett. På tävlingen kommer man köra tre varv med åtta personer på varje, på både trampetten och tumblingen.

– Det är lite konkurrens om platserna på varven och det är svårt att välja ut vilka som ska köra. Vi vill ju helst att så många som möjligt får vara med och det ska vara kul på träningen ändå, säger Sanne Dyrlind Ollila, ledare.

Att det är roligt att träna och tävla är viktigast, säger Sara Lindmark.

– Om det inte är kul att gå till träningen har vi ju inga gymnaster kvar.

Fristående är Juniortruppens starka sida. De senaste tävlingarna så har man haft högst poäng av alla tävlande på just fristående. På RM ifjol hade man också bland de bättre poängen, vilket man var nöjda med eftersom det var så många lag med.

Manoi Hedemalm:

– I fristående så uttrycker man känslor och jag tror att vi är bra på det som grupp. Det är ett fristående och det passar oss bra. Jag tycker att vi är på att samarbeta - vi stöttar och peppar varandra.

Manoi Hedemalm är 13 år gammal och har tränat gymnastik i sju år. Hon har ett moment hon jobbar extra mycket på.

– Jag har haft lite problem med sträckta bakåtvolter som jag försöker nöta in nu. Jag försöker att inte tänka så mycket på tävlingen, jag blir lite stressad av det, men det är alltid kul att åka på tävling.

Nova Engrund är tio år och en av de yngsta i truppen. Hon har hållt på med gymnastik sedan hon var fyra år gammal, men gick över från artistisk gymnastik till trupp nyligen.

RM blir första gången hon tävlar i fristående. Det känns bra inför tävlingen, tycker hon.

– Men jag är nervös för trampetten. Jag ska kanske köra en hel skruv och det är den jag brukar misslyckas mest på. Men man får tänka att det klarar jag och att man ska ha roligt, det är det vitkigaste.

Om några veckor börjar hårdträningen för Juniortruppen. Då blir det mer volter - nya och svårare volter - och man hoppas få åka på träningsläger.

Man jobbar nu också med att sätta upp mål, både individuella och för hela truppen.

– Ett gemensamt mål är att vi ska klara ett varv med rondat flickis salto på tumblingen, säger Sanne Dyrlind Ollila.

Rondat flickis salto innebär en hjulning med stängda ben, en bakåtvolt med händer, som avslutas med en bakåtvolt utan händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om