"Kul med en turnering på hemmaplan"

BMK Fjädern är en av Sveriges äldsta badmintonklubbar och har en lika anrik turnering – Polarfjädern.

Älskar farten. Albin Rannestam, 16 år, berättar varför han gillar sporten. ”Det går fort”, säger han.

Älskar farten. Albin Rannestam, 16 år, berättar varför han gillar sporten. ”Det går fort”, säger han.

Foto: Tim Andersson

Kiruna/badminton2016-03-22 10:30

Året var 1947 och idrottsklubben Fjädern såg dagens ljus i Kiruna. Badminton har sedan dessa alltid haft en plats i det annars så hockey och fotbollsrika Kiruna. Stig Landin är ordförande och har själv spelat badminton sedan 70-talet:

– Det började som ren motion, men sen har det fortsatt och idag har man en massa titlar och ansvar.

Stig är bland annat tävlingsledare för länslaget som i april ska åka till Barents Games i Murmansk. Polarfjädern har länge varit den fasta punkten i badminton-Norrbotten.

– Tävlingen har altlid funnits och det är en av de största tävlingarna i Norrbotten. Vi har även under alla år haft klubbar från Norge som har besökt oss, vilket är jätteroligt. I år har vi även några från Stockholm och Umeå som är med och tävlar, säger han.

Den anrika klubben har en stor ungdomsverksamhet, något som kan bero på den låga materialkostnaden enligt Stig Landin. Nikita Grigoriev är 16 år och har spelat i ”många” år:

– Det är kul med en turnering på hemmaplan, vi reser ju och tävlar i typ Luleå, Umeå men även Norge. Så ibland hälsar man på folk på stan i Luleå, för att man har träffat dem på någon turnering.

Vad är det som är roligast med badminton?

– Det är farten i spelet, det går fort när man rör sig på planen. Sen är det också en taktisk sport där man hela tiden får tänka något steg i förväg, säger Albin Rannestam, 16 år. Ungdomsgruppen tränar tre till fyra pass i veckan på sporthallen, därav ett är ett fyspass.

Hur kom det sig att du började spela just badminton?

– Innan så spelade jag innebandy, men jag vet faktiskt inte varför det blev just badminton. Men det bästa är farten. Det jobbigaste är när man slarvar och missar något poäng fast man vet att man skulle ha tagit den, säger Albin.

De yngsta spelarna på Polarfjädern är mellan sju och åtta år, den äldsta är Stig Landin med sina 61 år. I hallen pratas det både norska och svenska och det är en strid ström av aktiva och deras föräldrar till de två hallarna.

Under helgen som Polarfjädern pågår så spelas det 350 matcher av 150 deltagare i allt ifrån nybörjarklass till A-klass vilket är snäppet under elitnivå.

– De som precis har börjat öva får också vara med och tävla om de vill, vi är väldigt flexibla med det där. Om man bara vill öva och motionera, eller om man vill tävla. Det får man bestämma precis som man vill, säger Stig Landin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om