Trio från Kiruna ska prova lyckan i Norge

Tre handbollsprofiler från Kiruna ska sätta färg på Gjerpens handbollsklubb i södra Norge.Cecilia Strandenhed och Emma Kiviniemi tar plats i spelartruppen i laget som leds av tränaren Torbjörn Klingvall.- Jag har alltid velat ha Tobbe som tränare, säger Emma Kiviniemi.

Cecilia Strandenhed och Emma Kiviniemi utgör tillsammans med tränaren Torbjörn Klingvall en Kirunakoloni i norska handbollsklubben Gjerpen.

Cecilia Strandenhed och Emma Kiviniemi utgör tillsammans med tränaren Torbjörn Klingvall en Kirunakoloni i norska handbollsklubben Gjerpen.

Foto: privat

KIRUNA2009-08-19 06:00
Torbjörn Klingvall är Norrbottens kanske mest namnkunniga och meriterade handbollsspelare. Meriterna som tränare går heller inte av för hackor.
Han har under åren haft ett otal uppdrag för Svenska handbollsförbundet och beskrivs i bland som svensk handbolls tänkare nummer ett.
Redan 1976 lämnade han Kiruna BK för att spela i elitserien med Drott och hamnade sedermera i Norge. På senare tid har han haft allt mer att göra med länets handboll.
Säsongen 2007-08 var han till exempel mentor för Kirunas damlag i division I och det var då som Cecilia Strandenhed och Emma Kiviniemi fick stifta närmare bekantskap med demontränaren.
Ett tycke på det professionella planet uppstod.
- Jag är nästan något magiskt med honom. Alla blir så fokuserade på hans träningar. Han är en sån som ser detaljer och kan förklara vad som behöver rättas till, säger Emma Kiviniemi.
Själv är hon målvakten som byter division I-spel med norska Gjövik/Vardal till elitserien med Gjerpen. Hon tvekade länge och väl innan hon bestämde sig för ännu en säsong i Norge.
- Jag trivs ju egentligen så himla bra i Kiruna och funderade på att komma hem. Jag har varit tjänstledig från jobbet som borrare och skrotare i gruvan och det har varit skönt att ha haft tryggheten att kunna gå tillbaka dit. Nu blir jag tvungen att ta steget säga upp mig, säger hon.
Får börja säsongen på minus
Cecilia Strandenhed har spelat med Skånela i den svenska elitserien och var på väg att lägga av med handbollen efter fjolårssäsongen. Hon är nyutexaminerad hälsopedagog och tänkte ge den civila karriären hundra procent.
Så fick hon tips om att Gjerpen sökte en spelare på vänsterkanten och bestämde sig för att trots allt pröva på en ny tillvaro som handbollsspelare.
- Även om jag fick spela mycket i elitserien känns det som ett stort steg. Jag läste nånstans att norska damligan är den näst bästa i världen, säger hon.
Då är det tryggt att vara bekant med tränaren och hans idéer om hur handboll ska spelas.
- Ja, lite av spelet känner jag igen från det han införde i Kiruna. Det vägde in en del, säger hon.
Gjerpen har tappat spelare inför säsongen och spås få jobba hårt för att klara sig kvar i ligan. Laget får dessutom börja på minus tre poäng på grund av föreningens ekonomiska problem i fjol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om